Τράπεζες

Δωρεάν μετοχές Phoenix Vega Mezz στους μετόχους της Τρ. Πειραιώς


Ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε η Eurobank  με την τιτλοποίηση Cairo, η Τρ. Πειραιώς μετατρέπει εμμέσως ομολογίες των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega σε μετοχές νέας εταιρείας, τις οποίες μοιράζει δωρεάν στους μετόχους της.

Η τράπεζα δημιούργησε την εταιρεία «Phoenix Vega Mezz Ltd», στην οποία εισέφερε 65% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και το 45% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega. Ετσι η εταιρεία αποκτά μετοχικό κεφάλαιο 62,5 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από 1,25 δισ. μετοχές των 0,05 ευρώ.

Οι μετοχές αυτές διανέμονται δωρεάν με αναλογία 1/1 σε όσους κατείχαν μετοχές της Τρ. Πειραιώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής (6 Αυγούστου). Από αύριο (Πέμπτη 12 Αυγούστου) θα βρίσκονται στο ταμπλό του ΧΑ και θα είναι διαπραγματεύσιμε με τιμή εκκίνησης 0,05 ευρώ.

 Επισημαίνεται ότι οι αντίστοιχες μετοχές από την τιτλοποίηση Cairo της Eurobank (Cairo Mezz) κινούνται περίπου 20% χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία.

Οι μετοχές της Phoenix Vega Mezz που μοιράζει η Πειραιώς στους μετόχους της "υπόσχονται" μερίσματα τουλάχιστον για δύο χρόνια - ίσως και για περισσότερα. Η εταιρεία έχει εξασφαλισμένα έσοδα στη διετία, καθώς οι mezzanine ομολογίες της τιτλοποίησης Vega έχουν κουπόνι τόκου 9% και  της Phoenix 7%.

Η Τρ.Πειραιώς  εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της και μετοχές αντίστοιχης εταιρείας, στην οποία θα εισφέρει έως 44% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων Sunrise 1 και 2.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα