Ελλάδα

Δωρεά ΕΕΤ στο Πυροσβεστικό Σώμα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο


Τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την προσφορά τους προς το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προχώρησαν σε δωρεά προς το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω μίσθωσης τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Air-Tractor, ενώ χάρη στη χρηματοδότησή τους, φέτος, για πρώτη φορά, έγινε χρήση επιβραδυντικού υγρού από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με ειδική εγκατάσταση ανάμιξης στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

 «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είμαστε σήμερα εδώ, μπροστά σε αυτά τα αεροσκάφη, που χάρη στην πολύτιμη δωρεά σας κατορθώσαμε να έχουμε φέτος στη διάθεσή μας για την ενίσχυση της δασοπροστασίας της χώρας μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σας. Μία προσφορά που αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας, των συνεργειών. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η προσφορά ενίσχυσε τις δυνατότητες δασοπυρόσβεσης της χώρας μας, επιτρέποντας στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν, με τον καθημερινό τους αγώνα, μία επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο».

«Έχουμε θέσει τη συνεργασία στο επίκεντρο της στρατηγικής μας γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος να αντιμετωπίσει φαινόμενα που μας ξεπερνούν συχνά όλους. Συνεργασία, λοιπόν, με φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τις εθελοντικές οργανώσεις, συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: Στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν να δράσουμε από κοινού», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, Βασίλειος Ράπανος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση «και την αναγνώριση της συμβολής τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η πολιτεία το θέμα των πυρκαγιών». «Διαχρονικά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα μέλη της ανταποκρίνονται, με προθυμία και γενναιοδωρία, σε δράσεις με αποδέκτες την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και την ικανοποίηση εθνικών κοινωνικών αναγκών. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως γιατί είναι η πρώτη φορά που επίσημος φορέας του κράτους αναγνωρίζει δημοσίως τη συνδρομή μας σε μία εθνική προσπάθεια. Δίνουμε το «παρών» σε κάθε κρίσιμη στιγμή και δεν σταματήσαμε ούτε στα δύσκολα για όλους μας χρόνια της οικονομικής κρίσης να παρακολουθούμε, αθόρυβα, τις ανάγκες και να στηρίζουμε την υγεία, την παιδεία, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, σας ευχαριστώ και για έναν ακόμη λόγο. Με τη φετινή επιτυχία της προσπάθειας να περιορίσετε στο ελάχιστο τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών μάς διδάξατε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Ότι με τη συστηματική και μεθοδική δουλειά, με τη διάθεση ανιδιοτελούς συνεισφοράς που επιδείξατε και με την προθυμία και το πνεύμα αυτοθυσίας των συνεργατών σας, μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Ράπανος.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και ικανούς πόρους. Απαιτεί συστράτευση δυνάμεων για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών. Με αφορμή αυτήν τη συστράτευση βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εκφράζω την ικανοποίησή μου για την άψογη συνεργασία μας, την ταχύτατη υλοποίηση της δωρεάς και την επιτυχή αξιοποίηση των αεροσκαφών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δρ. Πέτρος Καλαντζής.

«Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μία μακρά παράδοση προσφοράς του Ιδρύματός μας προς το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο εκτάκτων προγραμμάτων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς και την εν γένει ενίσχυση της ετοιμότητας και ανθεκτικότητας του Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Και είναι ευτυχές ότι έχουν -μέχρι σήμερα- ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ρόλου της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο που ήδη αποδίδουν καρπούς», κατέληξε ο κ. Καλαντζής.

Στην τελετή παρευρέθησαν η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα