Οικονομία

ΔΝΤ: Πρέπει να μείνουν ψηλά τα επιτόκια για πολύ καιρό


Επίμονο χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό το ΔΝΤ και καλεί την ΕΚΤ να μην πατήσει το κουμπί της μείωσης των επιτοκίων

Υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ ως έχουν-δηλαδή σε υψηλά επίπεδα-για μεγάλο χρονικό διάστημα, τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε έκθεσή του, το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει επίμονο τον πληθωρισμό που ταλανίζει την Ευρώπη και συστήνει προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Οι απόψεις του ΔΝΤ δεν απέχουν από αυτές που διατυπώνει η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων στα ισχύοντα υψηλά επίπεδα. Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στη Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) παρά το γεγονός ότι η εν λόγω νομισματική πολιτική προκαλεί… ασφυξία στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και σε επιχειρήσεις, πολίτες που θα συνεχίσουν να δανείζονται ακριβά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει επίμονο τον πληθωρισμό, παρά την σημαντική υποχώρησή του τους τελευταίους μήνες και ως εκ τούτου καλεί την ΕΚΤ να πάρει ρίσκα, προχωρώντας σε μείωση των βασικών επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους (4% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων). «Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου. Η  αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πολύ πρόωρης χαλάρωσης είναι σημαντικό», αναφέρει στην έκθεσή του το Ταμείο, το οποίο συστήνει στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες «να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές ρυθμίσεις και τη συνέπειά τους με τις τάσεις της παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική».

Φρένο στην ανάπτυξη, στο 0,7% στην Ευρωζώνη το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει θα φρενάρει ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τον οποίο προσδιορίζει στο 0,7%, ενώ εκτιμά ότι το 2024 θα ανέλθει σε 1,2% και το 2025 στο 1,8%. Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,3% ενώ θα είναι ελαφρώς καλύτερη τα επόμενα χρόνια και θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2024 και 1,8% το 2025. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι για μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι και αναλυτές, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ύψη για τουλάχιστον ένα χρόνο και έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις – μόλις 0,7% το 2024 μετά από 0,5% που αναμένεται φέτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα