Οικονομία

ΔΝΤ & Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξημένος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης


Λόγο για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης έκαναν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας εξαιτίας του πληθωρισμού που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, χτυπώντας την ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επεσήμανε στο ετήσιο συνέδριο των δύο Οργανισμών ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού "αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει".

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα σημειωθεί συρρίκνωση περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα το 2022 και το 2023, ενώ έως το 2026 θα έχουν εξαφανιστεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι "ανεξέλεγκτο τραίνο".

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ βλέπει "ένα σημαντικό πρόβλημα" στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας μίλησε για "πραγματικός κίνδυνος" παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος, συμπληρώνοντας ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, διογκώνοντας το χρέος τους σε τεράστια επίπεδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΝΤ