Οικονομία

ΔΝΤ: Αρνητικοί οι δασμοί για την ανάπτυξη


"Χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για να μειωθούν οι παγκόσμιες εμπορικές ανισορροπίες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, ενώ εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην παγκόσμια οικονομία", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση "External Sector Report".

Παράλληλα, σημειώνεται: «Είναι επιτακτικό να αποφύγουν όλες οι χώρες πολιτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο», συμπληρώνοντας ότι «σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων, χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση για την αντιμετώπιση των επίμονων εμπορικών ανισορροπιών».

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, αναφέρει: «Οι χώρες πρέπει να απέχουν από τη χρήση δασμών για τη ρύθμιση διμερών εμπορικών ισοζυγίων, καθώς έχουν κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, και σε γενικές γραμμές δεν είναι αποτελεσματικοί για τη μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών».

Κλείνοντας, το Ταμείο τονίζει πως η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζουν εμπορικά πλεονάσματα που είναι υψηλότερα από ότι θα έπρεπε, όπως και η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, ενώ την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν ελλείμματα που είναι χαμηλότερα από το ιδανικό επίπεδο.