Οικονομία

ΔΝΤ: Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία, ανάπτυξη 0,7% το 2023


Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες δεν απεδείχθη τελικά Αρμαγεδδών για την οικονομία της, αφού όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει αποφύγει την ύφεση - τουλάχιστον προς το παρόν. Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις αρχικές προβλέψεις του, εκτιμώντας - με βάση τα νέα στοιχεία - ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη.

Η Ευρωζώνη σημείωσε μικρή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και στα τέλη Ιανουαρίου η Eurostat ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%. Διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές επισήμαιναν τότε την «εκπληκτική αντοχή» που επέδειξε στην ενεργειακή κρίση.

Η οριακή αυτή ανάπτυξη στο σύνολο του έτους μεταφράζεται σε αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022. Ο Τζον Λίπερ, στέλεχος της Titan Asset Management, χαρακτήρισε το ποσοστό αυτό «επίτευγμα». Και όλα αυτά όταν η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του περασμένου έτους.

Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι η Ευρωζώνη θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη 0,7%, δηλαδή μεγαλύτερη από το 0,5% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Και ο λόγος των βελτιωμένων προβλέψεων είναι, μεταξύ άλλων, και η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως βέβαια και η βοήθεια που προσέφεραν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

"Λιγότερο κακή" εικόνα

Πιο συγκρατημένη αλλά και πάλι αισιόδοξη, η Deutsche Bank συντάχθηκε με τους αισιόδοξους μέσα στην εβδομάδα αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, καθώς τώρα εκτιμά πως το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,5%.

Οσον αφορά το επόμενο έτος, ο γερμανικός κολοσσός προβλέπει ανάπτυξη 1%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση φέτος αφού αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, επειδή υποχωρεί η αβεβαιότητα που προκάλεσε αρχικά ο πόλεμος, και περιορίζεται το ισχυρό πλήγμα που είχαν δεχθεί τα πραγματικά εισοδήματα.

Δεδομένου, δε, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσίασε τάσεις αποκλιμάκωσης, η πρόεδρος του ΕΚΤ έχει παραδεχθεί ότι «τελευταία η εικόνα είναι λιγότερο κακή σε σύγκριση με αυτά που πιστεύαμε πριν από μερικούς μήνες».

Η Deutsche Bank προβλέπει, άλλωστε, πως η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ αισιοδοξεί πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η ΕΚΤ θα έχει κατορθώσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%.

 Προοπτική μείωσης επιτοκίων

Ως εκ τούτου, εκφράζει την αισιόδοξη εκτίμηση πως στη συνέχεια η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορεί να εγκαινιάσει νέο γύρο μειώσεων των επιτοκίων με μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρίμηνο, για να τα επαναφέρει τελικά στο επίπεδο του 1,75%.

Δεν έχουν εξαφανιστεί, βέβαια, όλα τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε προ ημερών ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022, που σημαίνει ότι κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.

Και πάλι, όμως, η εικόνα παραμένει στη χειρότερη περίπτωση μεικτή καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία είναι και πάλι σε θετικά επίπεδα, σύμφωνα με τον δείκτη του οικονομικού ινστιτούτου ZEW. Σχεδόν ταυτόχρονα, πάντως, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού μετά τις τάσεις αποκλιμάκωσης που είχαν καταγράψει.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις