Οικονομία

ΔΝΤ: 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη αναπτυσσόμενων οικονομιών


Την πεποίθηση πως "η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2020 και θα ανακάμψει το 2021. Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και πόσο ισχυρή η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα περιοριστεί η πανδημία και πόσο ισχυρές και συντονισμένες θα είναι οι δράσεις σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο", εξέφρασε, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20.

Παράλληλα, στη δήλωση της ανέφερε: «Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η παροχή στοχευμένης δημοσιονομικής στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ώστε να κρατηθούν στα πόδια τους και να επανέλθουν γρήγορα στις δραστηριότητές τους. Διαφορετικά θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις των γενικευμένων χρεοκοπιών και απολύσεων».

H ίδια σημείωσε πως είναι πρέπει να υπάρξει στήριξη και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες για να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές έχουν δεχθεί ιδιαίτερο πλήγμα από την πανδημία, την απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη φυγή κεφαλαίων και τη μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε για τις χώρες αυτές πως το ΔΝΤ έχει διαθέσιμα 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη τους και συμπλήρωσε ότι λόγω της σφοδρότητας της κρίσης και του μεγέθους των προκλήσεων είναι αναγκαίο να διπλασιαστεί η έκτακτη χρηματοδοτική ικανότητα του ΔΝΤ.

Η Γκεορκίεβα υπογράμμισε πως πρέπει να στηριχτούν οι προσπάθειες των πιστωτών του επίσημου τομέα για ελάφρυνση του βάρους του χρέους των φτωχότερων κρατών μελών.

Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη για αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας μέσω μιας σημαντικής κατανομής Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), όπως συνέβη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2009.