Διεθνή

Διχασμένη η Μ. Βρετανία για το Brexit, ψηφίζει αύριο η Βουλή


Κορυφώνονται η ένταση και οι αντιπαραθέσεις στη Μ. Βρετανία, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit. Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργο Τερέζα Μέι, η οποία προειδοποιεί ότι η χώρα θα βρεθεί σε «αχαρτογράφητα νερά» εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο της.

Την ώρα που στο Λονδίνο πραγματοποιούνταν χθες διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Brexit,  η Μέι προειδοποιούσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην εφημερίδα.

Επίσης, απευθυνόμενη εμμέσως στους Συντηρητικούς βουλευτές, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και επικράτησης των Εργατικών υπό την ηγεσία του "αριστερού ριζοσπάστη" Τζέρεμι Κόρμπιν 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για το Brexit βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος, που υποστηρίζουν ότι δεν προσφέρει βεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής η Επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για την Έξοδο από την Ε.Ε.. εξέδωσε την έκθεσή της για τη Συμφωνία Αποχώρησης και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμφωνία της Τερέζα Μέι αποτυγχάνει να προσφέρει σαφήνεια και βεβαιότητα για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας.

«Έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, γνωρίζουμε μόνο τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας, αλλά όχι τη φύση της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ. Η συμφωνία της πρωθυπουργού αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή σαφήνεια ή βεβαιότητα για το μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για την Πολιτική Διακήρυξη επισημαίνει ότι "δεν είναι ούτε λεπτομερής ούτε ουσιαστική: Το μόνο ξεκάθαρο από την Πολιτική Διακήρυξη είναι ότι το μέγεθος της πρόσβασης μας στις ευρωπαϊκές αγορές θα εξαρτάται από το βαθμό που εφαρμόζουμε τους κανόνες τους".

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Brexit

Με φόντο τη διπλωματική κινητικότητα, χιλιάδες Βρετανοί  πήραν μέρος σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις που έγιναν χθες στο Λονδίνο.

Η μία ήταν υπέρ του Brexit με πλακάτ των διαδηλωτών να αναγράφουν μεταξύ άλλων: «Τερέζα Μέι, προδότρια». Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο ακροδεξιός Τόμι Ρόμπινσον. Το ευρωφοβικό Ukip υποστήριξε την εκδήλωση.

«Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο» σημείωσε ο ηγέτης του Ukip, Τζέραρντ Μπάτεν, σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.

Παράλληλα, μια αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος ζητούσε να σταματήσουν οι διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι μιλώντας στη συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης