Πολιτική

disabled book: «Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου


 «Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλούπης «λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ και έπειτα μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους, να κάνεις like, να ποστάρεις τις απόψεις, τα ενδιαφέροντά, τους προβληματισμούς σου».  

Ο κ. Καλούπης διευκρινίζει ότι «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του». 

Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε όταν «πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς. Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι». 

Το disabled book μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και «τώρα βρίσκομαι σε διαδικασία να ενσωματώσω τα ιταλικά και τα ισπανικά» δηλώνει ο κ. Καλούπης. «Η πλατφόρμα δεν στοχεύει μόνο στους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, για να τους δώσει την εμπειρία να έρθουν σε επικοινωνία με όλα τα ΑμεΑ και να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους, βλέποντας με αυτόν τον τρόπο, όλες τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπηρία και την υγεία. Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια».  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις