Οικονομία

Διπλός μηχανισμός με περισσότερες δόσεις για τα χρέη της πανδημίας


Διπλό πακέτο ρυθμίσεων για τα χρέη της πανδημίας σπεύδει να περάσει η κυβέρνηση που θέλει να δώσει χρονικό περιθώριο στους οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου αφενός να στηρίξει την επανεκκίνηση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας αλλά και αφετέρου να προλάβει τη δυσμενή εξέλιξη μιας νέας γενιάς κόκκινων φορολογικών οφειλών που πλήξουν τα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για δύο μηχανισμούς που θα παρουσιαστούν στους θεσμούς στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως ενώ το τελικό πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και πριν από το τέλος Ιουνίου.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα των 60-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας αλλά και το άνοιγμα των παλιών ρυθμίσεων με τις 100-120 δόσεις για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Ουσιαστικά είναι η τρίτη ευκαιρία που ανοίγεται για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και, όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, χιλιάδες θα είναι οι οφειλέτες που θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία να αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο θέλει να διευκολύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις φορο-υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά όταν, θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τόσο τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα και τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές των επτά κύκλων που φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο.

Οι δανειστές παραδοσιακά είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις οφειλών σε πολλές δόσεις καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα των πληρωμών, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ωστόσο, όπως διαρρέεται από το ΥΠΟΙΚ η διευθέτηση των χρεών είναι το μοναδικό ανοιχτό κεφάλαιο όσον αφορά στο νέο κύμα των μέτρων στήριξης για την επόμενη ημέρα.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των κορονοχρεών θα κινείται σε δυο άξονες:

  1. Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των κορονο-χρεών σε 60 έως 72 δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ισχύουσα ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Μάλιστα, στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

    Ωστόσο, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιανουαρίου.
     
  2. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020. Το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους. Μπορούσαν να επιβιβαστούν στο τρένο των παλιών ρυθμίσεων εφόσον:

● Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.

● Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.

● Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.

● Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις