Άμυνα & Διπλωματία

Διπλωματικός πυρετός και νέος κύκλος έντασης στην Κύπρο


Η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να "τραβήξει το σχοινί" και να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο, με  ενέργειες που προκαλούν  διεθνή κατακραυγή

Μετά την πρωτοφανή επίθεση Τουρκοκύπριων σε μονάδες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, την Κυριακή συνεχίστηκαν οι εργασίες διάνοιξης νέας οδού στη νεκρή ζώνη. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εργασίες που έχουν βαπτιστεί ως «ανθρωπιστικό έργο» θα συνεχιστούν κανονικά σήμερα, φέρνοντας τους "κυανόκρανους" σε δυσχερή θέση, καθώς είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν και να τις αποτρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος επισημαίνει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ παραμένουν στο σημείο σε συμφωνία με τις αρχές του ψευδοκράτους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε ΟΗΕ και  Άγκυρα.

Το επεισόδιο αναμένεται να συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην Αγκυρα θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ερντογάν, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά τα επεισόδια στην Πύλα..

Η κυπριακή πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, μετά την καταδίκη του περιστατικού από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο νησί και ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος καταδίκασε τα γεγονότα στη νεκρή ζώνη με μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους.

Σήμερα ήρθε να προστεθεί στις αντιδράσεις και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τα όσα συνέβησαν, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης πρέπει να γίνει σεβαστός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα