Άμυνα & Διπλωματία

Διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ


Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, της συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Μόσχα, που διαβλέπει να χάνεται ένα σημαντικό γεωπολιτικό έρισμά της στα Βαλκάνια, κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι καθοδήγησε την ψηφοφορία, μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγορών βουλευτών.

«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών. Το τελευταίο κάνει λόγο για καταπάτηση όλων των αρχών του δικαίου, στην ψηφοφορία στο σκοπιανό κοινοβούλιο, αποδίδοντας τον ρόλο του ενορχηστρωτή στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των "Μακεδόνων", που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, χαιρετίζουν την απόφαση του σκοπιανού κοινοβουλίου, που ανοίγει τον δρόμο για την οριστική «ένταξη» της ΠΓΔΜ στην σφαίρα επιρροής της Δύσης, του ΝΑΤΟ και βεβαίως της Ουάσιγκτον. Στα Σκόπια βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
 

Διαβάστε επίσης