Πολιτική

Διπλό παιχνίδι πιέσεων, εκβιασμών και καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση


Η τακτική Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ και η αμερικανική παρέμβαση. Θέλουν να κλείσει πριν από το Eurogroup το θέμα των πρόσθετων μέτρων

Ολο και πιο περίπλοκο γίνεται το παζλ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας απομακρύνεται. Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στην επόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στην «εξίσωση» προστίθεται και ο αμερικανικός παράγων, καθώς η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει υπέρ των απόψεων του ΔΝΤ, επαναφέροντας στη συζήτηση το ζήτημα του χρέους και της βιωσιμότητας του. Στην προσπάθεια απόκρουσης των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όμως αυτή δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική όσο ο Σόιμπλε συνεχίζει να παίζει σε δύο ταμπλό, σιγοντάροντας εμμέσως  τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει εκτός ατζέντας την ελάφρυνση χρέους.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση, βλέποντας ότι τα σίριαλ μακραίνει και ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση πριν από τα μέσα Μαίου – ενδέχεται μάλιστα  να καθυστερήσει περισσότερο.

Διάσταση και μεταξύ Βερολίνου- Βρυξελλών

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον διαφορές απόψεων και αποκλίνουσες επιδιώξεις μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος: Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει πάρει σαφή θέση ότι δεν χρειάζονται τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με συνολική συμφωνία, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ επιλέγουν την τακτική των «καθυστερήσεων», ώστε να πιεσθεί περισσότερο η ελληνική πλευρά και να αναγκασθεί να  γίνει ενδοτικότερη.

Σ’ αυτή την τακτική αποδίδεται η ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος για έκτακτη  Σύνοδο Κορυφής, όπως και το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να  ορίσει ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup – κίνηση που θα αποκλιμάκωνε την ένταση, θα διέλυε τις εντυπώσεις περί υποβόσκουσας ρήξης και θα καθησύχαζε τις αγορές. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε αορίστως ότι το Συμβούλιο θα συνεδριάσει «την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα», συντηρώντας την αβεβαιότητα και ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να μελετηθούν νομικά και πολιτικά ζητήματα – μεταξύ άλλων «και το θέμα του χρέους», το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί.

Ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,  οι πιθανότητες να συνεδριάσει το Eurogroup εκτάκτως την προσεχή εβδομάδα είναι πολύ μικρές,  Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ θέλουν να γίνει η συνεδρίαση όταν θα υπάρχει συμφωνία – ή «περίπου συμφωνία» - και για το θέμα των πρόσθετων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  έχει συμφωνηθεί τουλάχιστον πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

 Αυτό είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες οι εξ αποστάσεως συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, χωρίς να έχουν συμφωνήσει ούτε καν μεταξύ τους. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι βάσει ποίων στοιχείων θα διαπιστώνεται η απόκλιση και θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες,  το ΔΝΤ ζητά  η αξιολόγηση των στοιχείων να γίνεται όχι μόνο από την Eurostat αλλά και από εκπρόσωπο του Ταμείου. Απαιτεί επίσης να καθοριστούν από τώρα  οι κωδικοί του προϋπολογισμού  - δηλαδή ποιες δαπάνες - θα «περικοπούν», και όχι να αποφασίζει επ΄ αυτού ο υπουργός Οικονομικών, όπως προβλέπται στο ελληνικό σχέδιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις