Οικονομία

Διπλή ώθηση στην ανάπτυξη!


Τι συζητεί την Πέμπτη το ΚΥΣΟΙΠ για το «στήσιμο» της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Διαγωνισμοί fast track για υδρογονάνθρακες, κίνητρα σε διεθνείς κολοσσούς.

Κόντρα στους κατά παράδοση χαλαρούς ρυθμούς του Αυγούστου κινείται η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την κεφαλαιοποίηση του θετικού κλίματος που δημιούργησε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος στην αγορά ομολόγων.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, την Πέμπτη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, θα συζητηθούν οι εισηγήσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η εισήγηση Παπαδημητρίου θα προτείνει τον «οδικό χάρτη», ο οποίος θα επικαιροποιεί και θα εξειδικεύει προηγούμενες αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που, ήδη από τον Απρίλιο του 2015, αναφέρονταν στη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση σχετικά με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι αν θα αξιοποιηθεί ως βάση για το νέο φορέα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είχε συζητηθεί εξαρχής, από το 2015.

Το ΤΠΔ είναι ο χρηματοπιστωτικός φορέας του Δημοσίου που έχει αναγνωρισθεί και στο διεθνές πλαίσιο ως αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας (γι’ αυτό, για παράδειγμα, εξαιρείται από το εποπτικό πλαίσιο της Βασιλείας, όπως η γερμανική KfW και οι άλλες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες) και διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την παροχή χρηματοδοτήσεων στην αυτοδιοίκηση.

Όμως, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις εγχώριες τράπεζες και τους θεσμούς των δανειστών να μην «πατήσει» στο ΤΠΔ για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομίας φορέα, που ιδρύθηκε με αποστολή να διευκολύνει την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, χωρίς ο ίδιος να αποτελεί χρηματοπιστωτικό φορέα, όπως το ΤΠΔ.

"Πυρετός" για τους υδρογονάνθρακες

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, που θα περάσουν σε μια νέα περίοδο, εάν είναι επιτυχής η γεώτρηση Total και ENI στο τεμάχιο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προσελκύοντας ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον, το αρμόδιο υπουργείο έχει επεξεργασθεί σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με τις οποίες θα επιταχυνθούν δραστικά οι διαγωνισμοί για αναθέσεις ερευνών (“fast track”) και θα ενσωματωθούν αλλαγές με βάση το υπόδειγμα της Κύπρου, ώστε να γίνει ελκυστικότερη η Ελλάδα για κολοσσούς της διεθνούς αγοράς.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση επιταχύνθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν, τον Μάιο, οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης με κορυφαία στελέχη της ExxonMobil, της Total και των ΕΛΠΕ, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, προκαλώντας την προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, σε περιοχή γειτονική στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, το «θερμόμετρο» του ενδιαφέροντος για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο έχει ανεβεί κατακόρυφα. Αν είναι επιτυχής η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 –αυτό θα γίνει γνωστό τον Σεπτέμβριο- θα δοθεί ισχυρή ώθηση στις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, που έχουν ομοειδή γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο Γ. Σταθάκης, η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει σε προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες για υδρογονάνθρες, με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, που βρίσκονται πολύ κοντά στο κυπριακό μοντέλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις