Ελλάδα

"Εμφύλιος" στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis


Στο επίκεντρο της προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί το σκάνδαλο Novartis, καθώς οι εισαγγελικοί χειρισμοί σ' αυτή την υπόθεση γίνονται αντικείμενο διπλής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν "έξωθεν και άνωθεν παρεμβάσεις" και αν ήταν δικαιολογημένες οι έρευνες σε βάρος πολιτικών προσώπων.

 "Φωτιές ανάβει" η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία λίγα 24ωρα πριν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, ανέσυρε από το συρτάρι της αντικρουόμενες αναφορές και καταγγελίες που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο από τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και από την επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. 

Η κ. Δημητρίου ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα  να διενεργήσει διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελλόμενα από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η έρευνα αφορά ουσιαστικά δύο αντικρουόμενες καταγγελίες:

  • Οτι στήθηκε "δικαστική σκευωρία" για να εμφανισθούν ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
  • Οτι έγιναν έξωθεν παρεμβάσεις για να συγκαλυφθεί η ανάμειξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Αγγελής, ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς, έστειλε τον Φεβρουάριο αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας "πολιτικές παρεμβάσεις" στη διενεργούμενη τότε προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Novartis. Για την υπόθεση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε  έρευνα.

Λίγες ημέρες αργότερα η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της από πλευράς του εποπτεύοντος αντεισαγγελέα κ. Αγγελή.

Στην επίμαχη αναφορά η κ. Τουλουπάκη επισήμαινε ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε «στικάκι» από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Η πράξη αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Τώρα ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Δ. Δασούλας θα καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του, προκειμένου -σύμφωνα και με την παραγγελία της κ. Δημητρίου- να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί  αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.