Χρηστικά

Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου με ηλεκτρονικές αποδείξεις


Για δαπάνες σε κλάδους όπου υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή- Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

 Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν πάλι οι κλάδοι όπου υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται χωρίς τιμολόγια και νόμιμες αποδείξεις – με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει ΦΠΑ και φόρους κερδών και εισοδήματος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου  έχουν θέσει υπό συζήτηση σχέδιο νέων ρυθμίσεων και διατάξεων, που η κατάρτιση του είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χρ. Σταϊκούρα και τώρα επισπεύδεται.

Το σχέδιο αφορά τα φοροκίνητρα (εκπτώσεις φόρου κλπ) που παρέχονται, προκειμένου οι καταναλωτές να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές και να παίρνουν αποδείξεις για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε κλάδους με εκταταμένη φοροδιαφυγή.

Δεν απέδωσε το ισχύον σύστημα

Ενα πλέγμα κινήτρων ισχύει ήδη, αλλά έχει έχει αποφέρει πενιχρά αποτελέσματα  και καθίσταται πλέον εμφανής η ανάγκη τροποποίησης του, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο, προσφέροντας περισσότερα στους καταναλωτές-φορολογούμενους.

Η βασική αλλαγή που σχεδιάζεται είναι ο διπλασιασμός της έκπτωσης φόρου για δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές και με έκδοση αποδείξεων στους “σεσημασμένους” για φοροδιαφυγή επιχειρηματικούς και επαγγελματικο'υς κλάδους.

Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η λίστα των “σεσημασμένων” κλάδων και επαγγελματικών κατηγοριών, όπου οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η έκδοση αποδείξεων θα “πριμοδοτούνται” με φοροεκπτώσεις.

Τώρα η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ. Ομως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών-φορολογουμένων είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη:

  •  Για να κερδίσει κάποιος αυτή την έκπτωση, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα στους 20 “σεσημασμένους” κλάδους της λίστας και να δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ!

Μεγαλύτερα κίνητρα

Στο ΥΠΟΙΚ συζητούνται προτάσεις για αλλαγές στο σύστημα φοροκινήτρων,ώστε η έκπτωση φόρου να φθάσει έως τα 4.400 ευρώ – την οποία βέβαια  λίγοι θα απολαμβάνουν πάλι. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα το “φορο-bonus”, ώστε να αποτελεί πραγματικό κίνητρο για τους έχοντες μικρομεσαία εισοδήματα, προκειμένου να ζητούν αποδείξεις και να κάνουν πληρωμές με “πλαστικό χρήμα”.

Τώρα η έκπτωση φόρου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος είναι:

-Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,

-Έως 1.100 ευρώ για εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ,

-Έως 1.400 ευρώ για 20.000 έως 30.000 εισόδημα,

-Έως 1.800 ευρώ για 30.000 έως 40.000,

- Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

Σε ποιούς κλάδους και επαγγέλματα

Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου αφορούν:

- Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος

- Υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, μασάζ, φυσικής ευεξίας, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα

- Νομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες

- Υπηρεσίες νοσηλείας κατ' οίκον και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες , e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet), paypal].

Η λίστα θα εμπλουτιστεί με την προσθήκη πολλών επαγγελματικών κατηγοριών και επιχειρηματικών κλάδων,όπου διαπιστώνεται ότι η φοροδιαφυγή “ανθεί”, καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν με μετρητά και δεν κόβονται νόμιμες αποδείξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα