Χρηστικά

Διόρθωση του Ε9 για λιγότερο ΕΝΦΙΑ


Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες - Πώς θα γλιτώσετε χρήματα

Σε μαζική διόρθωση των λαθών που έχουν πραγματοποιήσει στη δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9 τα τελευταία χρόνια μπορούν να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι γλιτώνοντας ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχει ανοίξει και οι διόρθωσεις λαθών γίνονται για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια.

Τα συνηθέστερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι και έχουν οδηγήσει στην πληρωμή περισσότερου ή και λιγότερου φόρου ακινήτων είναι:

- στην επιφάνεια των κτισμάτων και των οικοπέδων

- στα αγροτεμάχια

- στα ποσοστά συνιδιοκτησίας

- στον όροφο στις περιπτώσεις κατοικιών τύπου μεζονέτας. Στις περιπτώσεις αυτές δηλώνεται ως όροφος ο υψηλότερος όροφος της κατοικίας

- στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, δηλαδή στο αν πρόκειται για επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα

- στις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων. Για παράδειγμα, σε καταστήματα όπου το υπόγειο έχει πρόσβαση μόνο από τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος όλη η επιφάνεια του υπογείου θεωρείται βοηθητικός χώρος. Στην περίπτωση, όμως που το υπόγειο έχει πρόσβαση από την οδό τότε θεωρείται ξεχωριστή ιδιοκτησία και δηλώνεται μόνο του.

- στα ημιτελή κτίσματα

- στους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διαδικασία εκκαθάρισης, αναφέρουν πληροφορίες, έχει μπει στην τελική της ευθεία και εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα στο μήνα τα ραβασάκια θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis.

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνεται περιθώριο διορθώσεων με έκπτωση προστίμου κατά 50% έως τις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο έχει διαπιστώσει σωρεία λαθών στα Ε9 τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ακριβά στους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ» σημειώνεται.

Με βάση τη χθεσινή τροπολογία, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στο Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου καταβάλλοντας το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου δηλαδή από τα 100 ευρώ, με την έκπτωση το πρόστιμο περιορίζεται στα 50 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις