Πολιτική

Δίωξη κατά Προβόπουλου- Σάλλα για τα αποθεματικά των Ταμείων


Οι εισαγγελείς λένε ότι η ΤτΕ δεν φρόντισε να τα προστατεύσει από το «κούρεμα», αλλά διευκόλυνε την Τρ. Πειραιώς

Ενώ ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής και σκανδαλολογίας, ο προκάτοχος του Γιώργος Προβόπουλος ανοίγει «λογαριασμούς» με τη δικαιοσύνη, κατηγορούμενος ότι όχι μόνον δεν φρόντισε – ως όφειλε – να προστατεύσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά διευκόλυνε το «κούρεμα» τους προκειμένου να «γλιτώσει» μια ιδιωτική τράπεζα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, για τον οποίο η εισαγγελία έχει ανοίξει ήδη «λογαριασμό», ζητώντας την ποινική του δίωξη με την κατηγορία ότι αγόραζε ακίνητα που ενδιέφεραν την τράπεζα και εν συνεχεία της τα μεταπωλούσε μέσω παρένθετων προσώπων, αποκομίζοντας μεγάλο κέρδος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα, για ενέργειες που έβλαψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων το 2009.

Μαζί με τους διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ των οποίων ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ της και νυν διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η δίωξη παραγγέλθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου. Στο πόρισμα της η εισαγγελέας καταλογίζει στην ΤτΕ ότι δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αφορμή για την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχαν αποτελέσει προσφυγές Ασφαλιστικών Φορέων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα διαθέσιμα των οποίων διαχειρίζεται η ΤτΕ ως Κοινό Κεφάλαιο.

Η εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που ορίζουν νόμος και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας της. Η παράβαση αυτή έγινε μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία υπήρχε κίνδυνος να υποστούν «κούρεμα» - όπως τελικά έγινε.

Η κ. Μιχαλοπούλου επισημαίνει πως η ΤτΕ προέβη σε αγορές-πωλήσεις χρεογράφων μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς. Ετσι η Τρ. Πειραιώς αναδιάρθρωσε το χαρτοφυλάκιο της, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ.

Στη συνέχεια, όταν έγινε το επίσημο «κούρεμα» (PSI), τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ ζημιώθηκαν επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε, αφού τα ομόλογα που πήρε δεν μπήκαν στο PSI

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις