Χρηστικά

Διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία - έκρηξη στα νέα χρέη


Πληθαίνουν οι φορολογούμενοι που δείχνουν αδυναμία αποπληρωμής οφειλών προς την εφορία κάτι που αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Μάιο τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 88,8 δισ ευρώ, ενώ αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός πως τα νέα "φέσια" από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται στα 5,5 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στις εισπράξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2015 διαμορφώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους στα 1,26 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, διαμορφώθηκαν στο πεντάμηνο στα 677 εκατ. ευρώ.

Ερωτηματικά λοιπόν δημιουργούνται για την δυνατότητα είσπραξης οφειλών, την ώρα που οι πρόσφατες κατασχέσεις σε λογαριασμούς παρουσίασαν ισχνό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, που τους επόμενους μήνες θα υπάρξει φορολογική επιβάρνυση σε κάποιους τομείς. 

Συγκεκριμένα αναμένεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ με την τελευταία ενημέρωση ν' αναφέρει για αποπληρωμή του σε 4 ίσως και 5 δόσεις, ενώ ως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017