Πολιτική

Δημοσκόπηση: Τα πρώτα σύννεφα για την κυβέρνηση


Ο «μήνας (τρίμηνο στην κυριολεξία) του μέλιτος» για την κυβέρνηση φαίνεται ότι έφθασε στο τέλος του, μαζί με το ουσιαστικό κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου.

Η εκτίμηση προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε χθες (24/10) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Οι πολίτες εξαντλημένοι από τη 10ετή ζοφερή κρίση επιθυμούν άμεσα σημάδια βελτίωσης της προσωπικής οικονομικής τους κατάστασης και της ζωής τους εν γένει και δεν είναι διατεθειμένοι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να δίνουν μακρές περιόδους χάριτος (ένα και πλέον έτος) στους κυβερνώντες, τους οποίους λίγους μήνες μετά τις εκλογές αρχίζουν να κρίνουν αυστηρά.

Στο πεδίο της πρόθεσης ψήφου η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη (στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες), ωστόσο το κυβερνών κόμμα αρχίζει να απομακρύνεται από την εκλογική του επίδοση του Ιουλίου (39,9%).

Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου παρουσιάζεται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 38,5 %, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ25 4% και Ελληνική Λύση 3,5%

Βεβαίως, τρείς μόλις μήνες μετά από εκλογική αναμέτρηση σαφώς μεγαλύτερη αξία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπου διαπιστώνονται τα πρώτα νέφη στις σχέσεις της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα.

Συγκεκριμένα, στον δείκτη «κατεύθυνσης των πραγμάτων», το 61% των ερωτώμενων συνολικά πιστεύει ότι τα πράγματα, το τελευταίο εξάμηνο, πάνε ή μάλλον πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 31% συνολικά πιστεύει ότι πάνε σε λάθος κατεύθυνση.

Σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν ένα περίπου μήνα (17-18 Σεπτεμβρίου) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 64% θετική κατεύθυνση και 29% αρνητική. Συνεπώς, καταγράφηκε αξιοσημείωτη, για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μείωση (κατά 3 μονάδες) εκείνων που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, το 20% πιστεύει ότι τα πράγματα οδεύουν σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (έναντι 23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το 41% μάλλον σε σωστή (σταθερό), το 18% μάλλον σε λάθος (έναντι 17%), ενώ το 13% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση (έναντι 12%). Το 8% των ερωτώμενων δηλώνουν δεν ξέρω / δεν απαντώ.

Επίσης, η άποψη ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί στην περίοδο αυτή, τη μεγαλύτερη εστία φθοράς για την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται από την εν λόγω  έρευνα κοινής γνώμης. Έτσι, σε ερώτηση σε ποιόν από συγκεκριμένους τομείς (φορολογικά, επενδύσεις, ασφάλεια και μεταναστευτικό) η κυβέρνηση τα πήγε καλύτερα στις πρώτες 100 μέρες, μόνο το 1% απάντησε στο μεταναστευτικό.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων απαντήσεων στο ερώτημα είναι τα εξής: Φορολογικά: 30%, Ασφάλεια: 10%, Επενδύσεις: 8%, Άλλη απάντηση: 3%, Όλα το ίδιο: 7%, Κανέναν: 20%, Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ: 21%

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 45% από 44% τον προηγούμενο μήνα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 26% από 27%. Επιπλέον, το 24% πιστεύει ότι δεν είναι κανείς και το 5% ΔΓ/ΔΑ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος