Πολιτική

Δημοσκόπηση: Ροκανίζεται η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, "έπιασε ταβάνι" το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ


Αυξημένη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα και σμίκρυνση της διαφοράς ποσοστών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Data Consultants, που έγινε για την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το Dnews

Η δημοσκοπική διαφορά των δύο κομμάτων φαίνεται να ροκανίζεται σταδιακά και περιορίζεται πλέον στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ομως το  άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνει στο 17,3% των ερωτηθέντων, γεγονός που δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή για τα κόμματα και αυξάνει την αβεβαιότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς εκλογικής δύναμης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εάν γινόταν εκλογές αύριο, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε με 21,6%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ, με 4,5%. Η Ελληνική Λύση θα βρισκόταν στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜέΡΑ25.

Η εικόνα αλλάζει σημαντικά στην εκτίμηση ψήφου: Η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28,9% και η μεταξύ τους διαφορά  διαμορφώνεται σε 7,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου  2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με ποσοστό 2,6 μονάδες χαμηλότερο του 2019.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του φαίνεται ότι τελειώνει.

Το ΚΚΕ στο 6% εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές. με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες. Η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της, φτάνοντας στο 4,5%.

Απογοητευτική η επίδοση του ΜέΡΑ25, που εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό ποσοστό του 2019.

Ενδείξεις αποσυσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία. Το 6,4%  των ψηφοφόρων της του 2019 φαίνεται ότι στρέφεται προς προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ 5% δηλώνουν προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή». Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019.

Το κυβερνών κόμμα αντισταθμίζει εν μέρει τις απώλειες, προσελκύοντας το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 9,1% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και το 7,1% της Ελληνικής Λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει επίσης χαμηλή συσπείρωση 64,5%. Χάνει το 6% των ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» δηλώνει το 8%, αναποφάσιστος εμφανίζεται ένας στους εννιά (11,2%) ψηφοφόρους του.

Αντίθερα, προς τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται το 3,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, 17,2% του ΜέΡΑ25, 7% της Ελληνικής Λύσης, το 4,5% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και 2,2% του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις