Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Μεγάλη αποδοχή για την Σακελλαροπούλου - Ανησυχία για Τουρκία


Στο 12,5% διαμορφώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ 47 μονάδες (66% η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 19%).

Θετικά αποτιμά το 58% την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.Σημειώνεται ότι η απήχηση της κ. Σακελλαροπούλου είναι μεγάλη τόσο στους ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ: Το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντά ότι κρίνει την επιλογή του πρωθυπουργού σίγουρα/μάλλον θετικά. Το ίδιο απαντά το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 66% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

ptd

Σε ποσοστό 62% οι πολίτες απαντούν ότι ανησυχούν πολύ/αρκετά για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ μόλις το 16% απαντά ότι ανησυχεί μέτρια. Επίσης, ένα ακόμη 16% υποστηρίζει ότι ανησυχεί λίγο/ελάχιστα έως καθόλου. Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα κινούνται σίγουρα/μάλλον σε σωστή κατεύθυνση απαντά το 55% των πολιτών, ενώ το 36% λέει σε σίγουρα/μάλλον λανθασμένη κατεύθυνση.

turk

Αρνητικοί για την στάση της Γερμανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η πλειοψηφία των πολιτών, που ωστόσο εκτιμούν τον ρόλο της Γαλλίας. Το 76% αξιολογεί τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι σίγουρα/μάλλον αρνητικά και το 10% σίγουρα/μάλλον θετικά. Το 64% απαντά ότι αξιολογεί σίγουρα αρνητικά και μάλλον αρνητικά την στάση της Ε.Ε. και το 55% απαντά το ίδιο για τις ΗΠΑ. Η στάση της Γαλλίας αξιολογείται από το 60% ως σίγουρα/μάλλον θετικά και το 18% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό το 49% λέει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και η αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων, είναι σίγουρα/ μάλλον σε σωστή κατεύθυνση και το 39% απαντά σε σίγουρα/μάλλον λάθος κατεύθυνση.