Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Η "αξιολόγηση" και τα ποσοστά των κομμάτων


Μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ανεβάζουν τη διαφορά ΝΔ-Σύριζα στις 7 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες, καλύτερη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από την τελευταία τακτική μηνιαία έρευνας κοινής γνώμης που διενεργεί η Prorata: Η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων περιορίζεται στις 5 μονάδες, η μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να δυσφορεί για την οικονομική κατάσταση και την ακρίβεια, μόλις ένας στους τρεις πολίτες (34%) δηλώνει ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο.

Παράλληλα όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμη πιο αρνητικά ως προς το δικό τους αντιπολιτευτικό έργο: Μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, το 14% από το  ΠΑΣΟΚ, 13% από το ΚΚΕ, και το 9% από την Ελληνική Λύση. Συγκριτικά πολύ καλύτερη "βαθμολογία" συγκεντρώνει το ΜεΡΑ25, καθώς 17% των ψηφοφόρων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εν γένει δράση αντιπολιτευτική δράση του.

Σύμφωνα με τον "Σφυγμό Νοεμβρίου", την τελευταία μέτρηση πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30% στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% και το ΠΑΣΟΚ 10.5%.

Η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ καταγράφεται στο 4.5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4% και του ΜεΡΑ25 στο 2.5%.

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή (34% δηλώνει απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο), ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται στο πολύ υψηλό ποσοστό (66%) εκείνων που δηλώνουν όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ικανοποιημένοι..

Περισσότεροι από 6 στους 10 αξιολογούν ως αρνητική την οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα παραμένει η ακρίβεια. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα μισθών και συνθηκών εργασίας, η διαφθορά και η διαφάνεια, οι παρακολουθήσεις-υποκλοπές και τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας.

Οσον αφορά το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, τις παρακολουθήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι έγιναν παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα