Ελλάδα

Δημοσκόπηση για ευρωεκλογές: Ακόμα πιο χαμηλά η ΝΔ


Η µικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας µεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη µικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας µεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πανελλαδική δηµοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τις ευρωεκλογές που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Σε δείγμα 2.999 ατόμων από όλη τη χώρα με δια ζώσης συνεντεύξεις, τηλεφωνικές και διαδικτυακά ερωτηματολόγια, το κόμμα της αξιωματικής φαίνεται να τερματίζει πρώτο με διαφορά 4,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η έρευνα καταγράφει τη σταθεροποίηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά (5%-8%), αλλά και µια σαφή τάση αντισυστηµικής ψήφου τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού άξονα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα το 1/3 περίπου των πολιτών δηλώνει ότι θα µπορούσε να επιλέξει σχηµατισµούς οι οποίοι βρίσκονται οριακά κοντά ή κάτω από το 3%, που θα µπορούσε να αποτελέσει µια δεξαµενή από την οποία θα προσπαθήσουν να αντλήσουν ψηφοφόρους τα δύο πρώτα κόµµατα στις εθνικές εκλογές, καθώς ένα αντίστοιχο ποσοστό (26%) δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει διαφορετικά από ό,τι στις βουλευτικές.

Το 67% πάντως απαντά πως θα ψηφίσει το κόμμα που θα ψήφιζε και στις εθνικές εκλογές.

Η πλειοψηφία (περίπου 70%) αναγνωρίζει ότι οι ευρωεκλογές θα είναι σηµαντικές για το µέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας.

Επίσης, πιστεύει ότι στην ευρωκάλπη θα εκφραστεί και το κύµα δυσαρέσκειας για τις πολιτικές επιλογές της ελίτ των Βρυξελλών, µε το 40% να δηλώνει ανοιχτά ότι αυτό θα είναι το κριτήριο µε το οποίο θα προσέλθει να ψηφίσει, εν αντιθέσει µε το 33% που θα ψηφίσει για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 24% που θα δώσει την ψήφο του µε κριτήρια εθνικών εκλογών, θέλοντας έτσι να επιβραβεύσει ή να τιµωρήσει την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα καταγράφουν:

    ΝΔ 24,3%,
    ΣΥΡΙΖΑ 20,2
    Χρυσή Αυγή 8,1%
    Κίνημα Αλλαγής 5,5
    ΚΚΕ 5%.
    ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 2,1%
    ΑΝΕΛ 2,0%
    ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,4%
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,9%
    Λευκό/Άκυρο–Δεν έχω αποφασίσει–Δεν θα ψήφιζα: 18,3%.

 

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει πόντους από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, µε το 64% και 51%, αντίστοιχα, των συµµετεχόντων να απαντούν πως οι κινήσεις αυτές προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθετα, για τη Συµφωνία των Πρεσπών το 63% όσων απάντησαν στην έρευνα έκριναν «αρνητική» την υπερψήφισή της από τη Βουλή µε 153 βουλευτές.

Στην ερώτηση αν από τα παραπάνω ωφελήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πλειοψηφία των συµµετεχόντων (σχεδόν 60%) κρίνει ότι κανένας από τους δύο δεν καρπώθηκε κάποιο όφελος.

Το προφίλ όσων επιλέγουν μικρότερα κόμματα

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνει η έρευνα είναι ότι οι µικρότεροι αυτοί πολιτικοί σχηµατισµοί, που στις µετρήσεις βρίσκονται εκτός Βουλής ή οριακά εντός, είναι ιδεολογικά «µοιρασµένοι», αφού αθροίζουν περίπου 7% στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, 8% στα δεξιά της Ν∆ και 6% στο κέντρο.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν και οι κατηγορίες των πολιτών που επιλέγουν να στηρίξουν τα «µικρά» κόµµατα.

Βάσει της έρευνας, αυτά ασκούν επιρροή στους πιο αδύναµους οικονοµικά, στους λιγότερο αισιόδοξους, σε όσους δεν µπορούν να δουν βελτίωση για το νοικοκυριό τους και για τη χώρα (είµαστε ακόµα σε βαθιά κρίση), καθώς και σε όσους αντιµετωπίζουν την πολιτική όχι ως λύση, αλλά ως µέρος του προβλήµατος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης