Οικονομία

Δημοσιονομικός “κόφτης” στα νέα μέτρα στήριξης


Στοχευμένα μέτρα πολλών “ταχυτήτων” θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία και από τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της. Θα είναι όμως χαμηλής συνολικής δαπάνης, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν.

Η εξειδίκευση θα γίνει τις επόμενες μέρες, με βάση τις ενδείξεις για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και την αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν  την Παρασκευή και το Σάββατο σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και σε ξεχωριστές συναντήσεις συναρμόδιων υπουργών.

Κρίσιμο στοιχείο θα είναι αν θα συνεχιστούν οι ισχύοντες περιορισμοί, ή αν θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλει η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν πιθανότατα τη Δευτέρα και θα τίθενται σε εφαρμογή σταδιακά, ανάλογα με την διάρκεια των περιορισμών και τις επιπτώσεις τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην απασχόληση.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, επιδόματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς λειτουργίας, παρατάσεις πληρωμών σε εφορία και ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις  και να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.
Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέρος της απώλειας τζίρου-εσόδων σε κλάδους όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
 Παράλληλα θα δοθεί δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας, με καταβολή στους εργαζόμενους αποζημίωσης ειδικού σκοπού (543 ευρώ μηνιαίως)
Αν η πανδημία παραμείνει σε έξαρση και τον Φεβρουάριο, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα. Για τη μεσοπρόθεσμη στήριξη τους στη συνέχεια, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης τραπεζικών δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα