Πολιτική

Δημοψήφισμα με ρυθμιστή τον Α. Τσίπρα


 Ρόλο ρυθμιστή μετά το δημοψήφισμα επιδιώκει να διαδραματίσει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε σ αυτό επικρατήσει το «όχι», είτε το «ναι». Και στη μια αλλά και στην άλλη περίπτωση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι να δράσουν  για να προσαρμόσουν τη χώρα στην  κατάσταση που θα διαμορφωθεί.
Ισως να είναι ευσεβής πόθος που μέλλει να αποδεχθεί καθώς υπάρχουν φωνές που λένε ότι οφείλει να παραιτηθεί. Όχι κατ ανάγκη από την αντιπολίτευση, ούτε από τους συνταξιούχους που βράζουν μπροστά στα ΑΤΜ, αλλά κυρίως από αυτούς που υποστηρίζουν ότι έκανε πολλά λάθη στη διαπραγμάτευση και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Τέτοιες φωνές υπάρχουν μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Στην περίπτωση που κερδίσει το «όχι» τα πράγματα – όπως πιστεύει το κυβερνητικό επιτελείο – θα είναι εύκολα. Οπλισμένος με τη λαϊκή βούληση ο κ. Τσίπρας θα πάει στις Βρυξέλλες και θα απαιτήσει το σεβασμό της ετυμηγορίας και της δημοκρατίας. Η ομαλότητα συν τω χρόνω θα αποκατασταθεί και οι περικοπές δεν  θα περάσουν. Αρχικά δεν θα τεθεί θέμα για παραίτηση της κυβέρνησης ή εκλογές. Τον λόγο θα έχουν οι ευρωπαίοι και οι μηχανισμοί στήριξης … Μπορεί να μην υπάρξει βοήθεια, να μην λειτουργήσει ο μηχανισμός του ELA, να καταργηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή να μην συμβεί και τίποτα απ όλα αυτά.
Στην περίπτωση του «ναι» θα αλλάξουν εντελώς τα πράγματα. Και πάλι ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες – χωρίς τον Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί – αλλά θα ζητήσει να ισχύσουν οι προτάσεις των θεσμών που θα έχουν επιπλέον και την κυβερνητική σφραγίδα. Τι θα γίνει στο εσωτερικό της χώρας και τι πράξουν οι δανειστές είναι άδηλο.  Εμείς θα ζητάμε μια νέα συμφωνία με πιο δυσβάκτακτους όρους και οι δανειστές θα έχουν το ελεύθερο να ζητήσουν ότι θέλουν.
Θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να παίξει ρόλο σ αυτό το πλαίσιο;  Ο ίδιος λέει ότι «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού» αλλά λέει τώρα και ότι δεν θα φύγει από τη θέση του. Το αίτημα για οικουμενική κυβέρνηση θα δυναμώσει και μάλλον σ αυτή τη θέση συγκλείνουν και οι ευρωπαίοι. Αρα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με τον κ. Τσίπρα να είναι παρόν…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις