ΕΥΖην

Δημοπρασία που καλύπτει 500 χρόνια τέχνης στις 25 Μαρτίου από τον Sotheby's


Πίνακες του Edvard Munch, ασημικά του Pablo Picasso και ένα έργο του Banksy είναι μεταξύ των έργων τέχνης που θα πουληθούν στην επόμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, η οποία καλύπτει μια περίοδο 500 ετών.

Η δημοπρασία που τιτλοφορείται «Σύγχρονη Αναγέννηση» (Modern Renaissance) είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου.

Στα προς πώληση έργα είναι και το «Φιλί στην παραλία» (1904) του Munch που εκτιμάται ότι θα πιάσει 9-12 εκατομμύρια λίρες (περίπου 12-16 εκατομμύρια ευρώ).

«Με την πρώτη πώληση του έτους, μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, επιστρέφουμε πραγματικά με επιλεγμένα κομμάτια», είπε η Έμα Μπέικερ, η επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s στο Λονδίνο. «Ήταν δύσκολο, αλλά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ορισμένα απίστευτα έργα απ’ όλον τον κόσμο».

Μια αυτοπροσωπογραφία του Νορβηγού ζωγράφου εκτιμήθηκε στα 4,5-6,5 εκατομμύρια λίρες.

Το πορτρέτο της φωτογράφου Ντόρα Μαρ δια χειρός Pablo Picasso, ο πίνακας που τιτλοφορείται «Γυναίκα σε πολυθρόνα», εκτιμάται στα 6,5-8,5 εκατομμύρια λίρες, ενώ ένα σετ επάργυρων πιάτων του Ισπανού καλλιτέχνη έχει αρχική τιμή εκκίνησης το 1,2 εκατομμύριο.

Θα διατεθούν επίσης προς πώληση έργα του David Hockney και του ζωγράφου του 15ου αιώνα Piero del Pollaiuolo.

Ο πίνακας του Banksy που παρωδεί ένα εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair, στο οποίο εικονιζόταν γυμνή η εγκυμονούσα τότε ηθοποιός Ντέμι Μουρ εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 2-3 εκατομμυρίων λιρών. Ο πίνακας έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα και παρουσιάζει μια έγκυο που φοράει μάσκα πιθήκου και καπνίζει ένα τσιγάρο.

Διαβάστε επίσης