Οι δημοκρατικοί ή οι ρεπουμπλικάνοι είναι πιο αποτελεσματικοί στην οικονομία; Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας που επέδειξαν στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων οι πρόεδροι από τα δύο κόμματα.
Σύμφωνα με τις περισσότερες μακροοικονομικές μετρήσεις, οι Δημοκρατικοί πρόεδροι έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους Ρεπουμπλικανούς κατά τα τελευταία 70 χρόνια. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν κοντά στο 4,5% κατά την διάρκεια διακυβέρνησης προέδρων προερχόμενων από το Δημοκρατικό κόμμα. Με Ρεπουμπλικάνους προέδρους η μέση επίδοση πέφτει στο 2,5%. Ενδέχεται μάλιστα - όπως σημαιώνουν οι αναλυτές - ακόμη κι αυτό το 2,5% να είναι το αποτέλεσμα των θεμελίων που τέθηκαν από προηγούμενους, Δημοκρατικούς προέδρους.
Ακόμη και με βραχυπρόθεσμους δείκτες, οι Δημοκρατικές διοικήσεις υπερ-αποδίδουν. Οι αποδόσεις του S&P 500, για παράδειγμα, ήταν σημαντικά υψηλότερες υπό Δημοκρατικούς: 8,4% έναντι 2,7%.
Στο τέλος μιας προεδρικής θητείας το ποσοστό ανεργίας ήταν ανέκαθεν περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο όταν καθόταν στο Οβάλ Γραφείο ένας Ρεπουμπλικανός.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού τείνει να είναι, κατά μέσο όρο, 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο με Δημοκρατικό πρόεδρο.
Μια ματιά στην εξέλιξη του επιτοκίου της Fed, το κύριο επιτόκιο αναφοράς της Τράπεζας, από το 1960, καταδεικνύει ένα είδος πολιτικού νομισματικού κύκλου:
- Όταν τελειώνει μια προεδρική θητεία των Δημοκρατικών (είτε του John F. Kennedy/Λίντον Τζόνσον, του Μπιλ Κλίντον ή του Barack Obama) τα επιτόκια αναφοράς ήταν πάντα υψηλότερα από όσο ήταν στην αρχή της.
- Όταν ένας Ρεπουμπλικάνος ήταν στην εξουσία (Richard Nixon, Ronald Reagan, George Bush και George W. Bush), τα επιτόκια κινούνταν προς τα κάτω.
Με άλλα λόγια, η μετάβαση από μια Δημοκρατική σε Ρεπουμπλικανική προεδρική εποχή ήταν πάντα συνδεδεμένη με έναν μακρύ κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.
Αντίθετα, όταν ένας Δημοκρατικός αναλάμβανε την εξουσία, η νομισματική πολιτική γινόταν πιο αυστηρή (τα επιτόκια κυμαίνονται αρκετά σημαντικά ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της προεδρικής θητείας).
Πηγή: premium.paratiritis