Σημαντική αύξηση των πιστοποιημένων δαπανών στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης από τους Έλληνες επιχειρηματίες αναμένει στην επόμενη διετία- τριετία η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τον υπερτριπλασιασμό του φορολογικού κινήτρου που ψήφισε στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της υπογραφής του καταστατικού για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), που θα «τρέξει» την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη,.
Με βάση τη μελέτη επιπτώσεων «θεωρούμε ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι δαπάνες στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης θα αυξηθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας. Εξήγησε, δε, ότι «βάσει της νομοθετικής πράξης που ψηφίσαμε στη Βουλή και θα έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου φέτος, οι υπερεκπτώσεις δαπανών που δικαιούνται οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη από το 30% πηγαίνουν πλέον στο 100%».
Σήμερα, «ο αριθμός των επιχειρήσεων που κάνει πιστοποιημένες δαπάνες στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης είναι τριψήφιος, αλλά αυτός πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί, γιατί πλέον το φορολογικό κίνητρο είναι πολύ γενναιόδωρο. Έτσι εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη θέληση από τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε πιστοποιημένες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή αλλάζουμε και τη διαδικασία, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ορκωτούς ελεγκτές προκειμένου να προχωρούν σε πιστοποιημένες δαπάνες στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης και έτσι η απάντηση από το ελληνικό κράτος θα είναι εντός 6μήνου, έναντι των τριών χρόνων μέχρι πρότινος».
Μέχρι σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Δήμας, «με χαμηλό το φορολογικό κίνητρο και δύσκολη τη διαδικασία για την υλοποίηση πιστοποιημένων δαπανών στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, πολλές επιχειρήσεις δεν έμπαιναν καν στο κόπο. Τώρα πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει».
Στο μεταξύ, εντός του τρέχοντος μηνός πρόκειται να λειτουργήσει το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε ευεργετήματα για αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να ξέρουμε -μεταξύ άλλων- πόσες είναι και σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται».