Ελλάδα

Δήμαρχος Ζακύνθου: «Εξαφανίστηκαν» τα πυροσβεστικά αεροπλάνα


Ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην περιοχή Ζακύνθου και η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν επιχείρησαν για ένα κρίσιμο διάστημα δύο ωρών, γεγονός που επέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς.  

Οι δηλώσεις του Ν. Αρετάκη είναι οι εξής: 

«Τα πράγματα τα βλέπω πολύ άσχημα. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς και μέχρι το πρωί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι άνεμοι και τα μέτωπα. Είναι πολύ κοντά στο χωριό και νομίζω ότι μπορεί να έχουμε και άσχημες εξελίξεις. Υπάρχει μια πιθανότητα. Εξαρτάται από τους ανέμους γιατί έχουμε 15 μέτωπα που είναι ενεργά.

Αυτά είναι πολύ κοντά στο χωριό. Εάν η κατεύθυνση των ανέμων είναι τέτοια που να τα φέρει προς το χωριό, μπορεί να καεί και όλο το χωριό. Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε αντιπυρικές υπάρχουν. Εν τω μεταξύ τα αεροπλάνα εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν μετά από 2 ώρες και αυτό είναι η κύρια αιτία. Μας είπε ο κ. Γενικός Γραμματέας ότι λόγω αναταράξεων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.

Εμείς νομίζαμε ότι πήγαν στο Λουτράκι λόγω ανεφοδιασμού. Γύρω στις 14.00 φαινόταν το μέτωπο προς αντιμετώπιση. Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της φωτιάς σωστά, δεν υπήρχε πρόληψη. Δεν γίνεται μια φωτιά που ξεκινά από το νταμάρι της Λιθακιάς να πάει να κάψει τη μισή Ζάκυνθο. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Όπως και το 2017 ξεκίνησε από τη Βολίμα και έφτασε στο Καταστάρι. Έχει ευθύνη το Δασαρχείο που δεν αφήνει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, έχουμε και εμείς που δεν κάναμε δεξαμενές και παρατηρία και δεν κάναμε πρόληψη. Ξέρετε ότι αν η φωτιά δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα λεπτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ δύσκολο βράδυ και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει ο καιρός να μην έχουμε αύριο τραγικά αποτελέσματα».

Κλοιός στο Κερί

Στο μεταξύ, δύσκολη είναι η νύχτα για το χωριό Κερί στην Ζάκυνθο, όπου η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει απο τις 11 το πρωί της Κυριακής ένα πανέμορφο πευκοδάσος που υπήρχε στην περιοχή.

Τη στιγμή αυτή δεν κινδυνεύουν τα σπίτια του χωριού ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη έχει περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Στο σημείο βρίσκονται πάνω από 45 οχήματα με 120 πυροσβέστες όπου έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας ώστε να συνδράμουν το έργο των Ζακυνθινών πυροσβεστών, που από το πρωί δίνουν μάχη με τις φλόγες.

 

Διαβάστε επίσης