Επιχειρήσεις

Dimand: Επένδυση 152 εκατ. στον Ελαιώνα με χρηματοδότηση από Alpha Bank και Ταμείο Ανάκαμψης


Μεγάλη επένδυση στον Ελαιώνα θα πραγματοποιήσει ο όμιλος Dimand toy Δημ. Ανδριόπουλου, μετατρέποντας παλαιό κτιριακό συγκρότημα της πρώην "Softex" ("Αθηναϊκή Χαρτοποιία") σε γραφεία υψηλών προδιαγραφών.Το project θα  χρηματοδοτηθεί από την Alpha Bank και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα καλύψουν το 70% της επενδυτικής δαπάνης των 152,2 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά την ανέγερση και ανακαίνιση 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κτίρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε οικόπεδο 49 στρεμμάτων όπου υπάρχει συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών.

Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. υπόγεια, Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών.

Το οικόπεδο βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δ. Αθηναίων. Ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, που έχει εκκαθαριστεί.

Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους 152,2 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου 106,44 εκατ. ευρώ. Το 40% θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 30% από τηνAlpha Bank.

Φορέας του έργου θα είναι η IQ ATHENS, 100% θυγατρική της DIMAND, μίας από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε σχετικά: «Η δανειακή σύμβαση κινητοποιεί την υλοποίηση μιας σύγχρονης πράσινης επένδυσης στο κτιριακό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας. Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και στην ενεργειακή εξοικονόμηση και αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης για τις σύγχρονες ανάγκες και επιδιώξεις των επιχειρήσεων».

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με το ΤΑΑ, την IQ ATHENS στο επενδυτικό σχέδιό της για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα και την ανάπτυξη συγκροτήματος κτηρίων γραφείων. Πρόκειται για μία επένδυση που συντελεί στην αναβάθμιση της περιοχής, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών χώρους επαγγελματικής στέγης στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως τις επιταγές της εποχής μας για περισσότερα πράσινα κτήρια.

Στηρίζοντας το έργο αυτό, η Alpha Bank αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κομβικό της ρόλο ως Τράπεζα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, προσθέτει, μέσω της εκτεταμένης συνεργασίας της με την Dimand, ακόμα έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της χρηματοδότησης πρωτοποριακών έργων αστικών αναπλάσεων, όπως ενδεικτικά, ο Πύργος του Πειραιά, το Moxy Ομόνοιας, το ΜΙΝΙΟΝ, ο Άγιος Διονύσιος Πειραιά, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά κ.ά.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των DIMAND και IQ ATHENS Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε:
 «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της IQ ATHENS, του ΤΑΑ και της Alpha Bank για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Η υπογραφή αυτής της σύμβασης επιβεβαιώνει τη διαχρονική υποστήριξη και εμπιστοσύνη της Alpha Bank στη φιλοσοφία του ομίλου DIMAND που επικεντρώνεται στις αστικές αναπλάσεις και την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, με σκοπό την ανάπτυξη σύγχρονων, βιοκλιματικών χώρων που αναγεννούν και αναμορφώνουν τις γειτονιές και τις πόλεις μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το έχουμε πετύχει στον Πειραιά, με την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Στην Αθήνα, με το Moxy Athens City και την ανακατασκευή του ΜΙΝΙΟΝ και στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το HUB26. Το ίδιο οραματιζόμαστε να κάνουμε και στην περιοχή του Ελαιώνα, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πράσινου συγκροτήματος γραφείων που θα αποτελέσει καταλύτη στην ανάπλαση της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα