Τράπεζες

Δίκτυο POS της Πειραιώς: Πώληση ασημικών σε τιμή ευκαιρίας;


Την πρόθεση της διοίκησης της Πειραιώς να πωλήσει τις υπηρεσίες POS στηλιτεύει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο κερδοφόρο τομέα του retail banking, με τα έσοδα από τις συγκεκριμένες προμήθειες να ανέρχονται ​​σε 47 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2020. 

Στην ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ τονίζεται ακόμα ότι: «τα επιχειρηματικά σχέδια συρρίκνωσης​​ απαξιώνουν​​ διαρκώς το μέλλον της​​ μεγαλύτερης​​ ελληνικής​​ συστημικής​​ τράπεζας». Το πλήρες κείμενο είναι το εξής: 

«Το τελευταίο διάστημα,​​ πλήθος δημοσιευμάτων​​ αναφέρεται στην​​ πρόθεση​​ της​​ Διοίκησης της​​ Τράπεζας Πειραιώς να πωλήσει τον κλάδο εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS).

Με δεδομένη την​​ έμμεση​​ κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας​​ από το ΤΧΣ​​ με​​ πάνω από 2 δις​​ € κεφάλαια, την εξοικονόμηση 330 εκ.​​ €​​ από την μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos​​ για τα έτη 2020 - 21, την υπερκάλυψη του στόχου του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης​​ με το​​ «όφελος» για την Τράπεζα,​​ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,​​ να​​ υπολογίζεται​​ σε 40εκ. € ετησίως,​​ τη δραστική μείωση των NPEs βάσει του σχεδίου Ηρακλής,​​ η πώληση του δικτύου​​ των​​ POS, αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη επιλογή της Διοίκησης,​​ αν λάβουμε υπόψη ότι:

  • μόνο για το 9μηνο του 2020 τα έσοδα προμηθειών από τα POS ανήλθαν σε 47 εκ.​​ €​​ (δηλ. περίπου 60 εκ.​​ €​​ σε ετήσια βάση),​​ οπότε ακόμη κι αν το αναμενόμενο τίμημα της πώλησης ξεπεράσει τα 250 εκ.​​ €​​ φαίνεται σαν η Τράπεζα να «εκποιεί ασημικά» σε τιμή ευκαιρίας.​​ 

Αξίζει​​ δε​​ να αναφέρουμε​​ για λόγους σύγκρισης, ότι σε σχέση με τα παραπάνω έσοδα μιας υπηρεσίας που απασχολεί περίπου​​ 40 συναδέλφους,​​ για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα έσοδα​​ του συνόλου του πολύπαθου Δικτύου​​ από​​ την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων,​​ που έχουν καταστεί ο ψυχολογικός εφιάλτης των συναδέλφων, ανήλθαν σε 32 εκ.​​ €.

  • η​​ απόσυρση από τον πιο κερδοφόρο τομέα του retail banking​​ και μάλιστα σε μια εποχή, κατά την οποία​​ οι συναλλαγές​​ σε πλαστικό χρήμα τείνουν να γενικευθούν​​ και οι αντίστοιχες τραπεζικές προμήθειες να εκτιναχθούν,​​ θα στερήσει​​ από​​ την Τράπεζα μια μόνιμη και αυξανόμενη πηγή μελλοντικών εσόδων,​​ χωρίς​​ μάλιστα​​ το παραμικρό​​ επιχειρηματικό ρίσκο.
  • η​​ υπηρεσία των​​ POS συνιστά ένα προϊόν που στηρίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας​​ συνεργασίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,​​ τη ραχοκοκαλιά της​​ ελληνικής οικονομίας,​​ και ταυτόχρονα​​ εισφέρει ένα σημαντικό τμήμα των νέων καταθέσεων,​​ που​​ τόσο​​ ανάγκη​​ έχει​​ η Τράπεζα.
  • θέτει εκ νέου σε αβεβαιότητα​​ θέσεις εργασίας​​ εξειδικευμένου προσωπικού,​​ με​​ πολύτιμη​​ γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο​​ αντικείμενο.

Ο​​ Σύλλογός μας,​​ θεωρώντας ότι τα επιχειρηματικά σχέδια συρρίκνωσης​​ απαξιώνουν​​ διαρκώς το μέλλον της​​ μεγαλύτερης​​ ελληνικής​​ συστημικής​​ Τράπεζας, υπονομεύοντας παράλληλα​​ το μέλλον της απασχόλησης των συναδέλφων μας,​​ δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής και παρατηρητής των εξελίξεων.

Ο​​ ΣΕΥΤΠΕ,​​ ανταποκρινόμενος​​ στο θεσμικό του ρόλο και όπως προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εργατική νομοθεσία,​​ ζητά άμεσα συνάντηση με τους εμπνευστές των συγκεκριμένων, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχεδίων,​​ καλώντας τους προκαταβολικά να επανασχεδιάσουν το μέλλον της Τράπεζας και κατ’ επέκταση της απασχόλησης,​​ με γνώμονα τον αναπτυξιακό ρόλο που η​​ πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα οφείλει​​ να διαδραματίσει.​​ 

Με τον τρόπο αυτό και μόνο,​​ η δημιουργία υπεραξίας για πελάτες, εργαζόμενους και μετόχους, θα μετατραπεί από απλό σλόγκαν σε συντελεσμένη πραγματικότητα» .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ