Επιχειρήσεις

Δίκη Folli Follie: Εισαγγελική πρόταση απαλλαγής κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση


«Δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης» στην υπόθεση των παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της Folli Follie, σύμφωνα με την εισαγγελέα της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αικατερίνη Ρούμπη.

Η εισαγγελέας βγάζοντας από τις πιο βαριές κατηγορίες ζήτησε ενοχή, για συγκεκριμένα αδικήματα, του ιδρυτή του Ομίλου, του γιου του και δύο συνεργατών τους και απαλλαγή των υπολοίπων έξι κατηγορουμένων.

Η κ. Ρούμπη κρίνοντας όλο το υλικό της υπόθεσης και όσα προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία, ζήτησε από τους εφέτες να μην αποδώσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς, όπως ανέφερε, η όλη δραστηριότητα των κατηγορουμένων αφορούσε αποκλειστικά με υποστήριξη της εταιρίας και την εικόνα οικονομικής ισχύος. Κατά την εισαγγελέα, δεν πρέπει να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ούτε για το αδίκημα της απάτης, αδίκημα που θεωρείται κεντρικό στην δομή της υπόθεσης.

Η κ. Ρούμπη ζήτησε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία που έγινε σε οικονομικά στοιχεία του ομίλου από στελέχη του ασιατικού κλάδου, για να εμφανίζεται εύρωστη η Folli Follie.

Επίσης ζήτησε ενοχή τόσο του ιδρυτή του Ομίλου όσο και του γιου του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, για χειραγώγηση της αγοράς καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην ηπιότερη μορφή της και όχι «κατ' επάγγελμα» όπως τους αποδίδεται στο κατηγορητήριο.

Ζήτησε επίσης ενοχή μίας συνεργάτιδας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για συνέργεια στη χειραγώγησης αγοράς και στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Τέλος ζήτησε την ενοχή στελέχους του ασιατικού κλάδου για πλαστογραφία και συνέργεια στην χειραγώγηση αγοράς.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του ιδρυτή της FF, Καίτη Κουτσολιούτσου, πρέπει να απαλλαγούν.

Αναφερόμενη στην πλαστογραφία για την εμφάνιση εικόνας ευρωστίας της εταιρίας, η εισαγγελέας είπε πως όλη την υπόθεση την «έστησε» το μεγαλοστέλεχος της Ασίας, πλην όμως με παρότρυνση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου:

«Χωρίς τη δική του παρότρυνση δεν θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες» ανέφερε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πατέρας και γιος είναι υπαίτιοι χειραγώγησης της αγοράς. Η μετοχή της Folli Follie ανέβαινε, μέσω των παραποιημένων στοιχείων και «εδραίωνε την θέση της εταιρίας στην αγορά» που έτσι εξασφάλιζε ρευστότητα και προχωρούσε εύκολα η έκδοση ομολόγων και μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από το Δημόσιο και ιδιώτες. Η εισαγγελέας τόνισε μάλιστα ως προς την συγκεκριμένη κατηγορία, ότι η πώληση μετοχών από τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική, συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους, με ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας όταν μπήκε σε αναστολή η μετοχή.

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός: «Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα