Επιχειρήσεις

Δικαστική απόφαση απαγορεύει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κοντά σε οικισμό


Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνηςδικαίωσε τους κατοίκους ΚαλαμιάςΚοζάνης,που ζητούσαν να μην επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε απόσταση μικρότερη των 500μέτρων από το χωριό τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμών που υφίστανται προ του 1923, συνιστά ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων». Γιαυτό απαγορεύεται.

Η απόφαση βασίστηκε στο Προεδρικό διάταγμα 2/13-3-1981, το οποίο ορίζει ότι στους «προ του 1923 οικισμούς απαγορεύεται η ανέγερση εγκαταστάσεων βιοτεχνικών ή βιομηχανικών, μέσης ή χαμηλής όχλησης (που είναι τα Φ/Β) περιμετρικά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων»..

Στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων «οι κάτοικοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην τακτική αγωγή τους».

Το Φ/Β της Καλαμιάς είναι μέρος ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου εγκατάστασης σταθμών ηλιακής ενέργειας,  σε περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας  Φ/Β πάρκα επρόκειτο να τοποθετηθούν περιμετρικά του χωριού και σε κάποιες περιπτώσεις σε απόσταση μολις 100 μέτρων από τα σπίτια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα