Αγορές

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ - Τα funds «σκοτώνουν» τις τράπεζες


Επιδεινώνεται σταδιακά η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, καθώς εντείνονται οι πιέσεις  - κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά. Τα επιθετικά funds που επανεμφανίσθηκαν τις τελευταίες μέρες στην αγορά, συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις και το άνοιγμα θέσεων short σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Oi πολιτικές εξελίξεις συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν οι τράπεζες και τα βάρη που θα επωμισθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σήμερα πτωτικά

Oi διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και ότι η αγορά γίνεται λιγότερο προβλέψιμη.

Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από τη στάση των επιθετικών funds που επιδίδονται στο «σορτάρισμα» - πβωλούν μετοχές τις οπόίες δεν έχουν, για να τις αγοράσουν φθηνότερα, αποκομίζοντας  κέρδος από τη διαφορά τιμής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό Lansdowne Partners αύξησε τις short θέσεις του σε Alpha Bank και Eurobank, ενώ το Oceanwood έχει σορτάρει το 0,51% των μετοχών τη Eurobank.

Στο στόχαστρο βρίσκεται μονίμως η μετοχή της Πειραιώς, αν και κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το τελευταίο διήμερο βρετανικά funds «επιτέθηκαν» και στη μετοχή της Εθνικής. Τα στοιχεία για τις θέσεις που άνοιξαν αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες.

 Η συνεδρίαση, μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές πρόσημο στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση. Τώρα κινούνται στα χαμηλά ημέρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η  αγορά μπαίνει πάλι σε φάση βραχυχρόνιας συσσώρευσης, διαμορφώνοντας νέα επίπεδα ισορροπίας. Κυρίαρχο στοιχείο σ΄αυτή τη φάση θα είναι η μεταβλητότητα και η απουσία τάσης

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,20%, στις 615 μονάδες και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά την πρώτη ώρα, σημειώνοντας υψηλό +1,45%. Εν συνεχεία διολίσθησε ταχύτατα και τώρα υποχωρεί κατά 4,10%. Με θετικό πρόσημο η Attica (+1,1%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,4%). Alpha Bank  -5%, Eurobank -4%, Εθνική -3,6%, Πειραιώς -3,2%.

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,10% στις 1.640 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν ΟΠΑΠ +2,1%, Φουρλής +1,4% και Jumbo +0,7%.

Στον αντίποδα  Βιοχάλκο -3,2%, ΕΛΠΕ -2,5%, Ελλάκτωρ -2,2%, Grivalia -1,8%.