Οικονομία

Διευκρινήσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε εισηγμένες για το νέο καθεστώς λειτουργίας τους


Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει συναντήσεις με Επιτροπές Ελέγχου εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, προκειμένου να υπάρξουν διευκρινήσεις και επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους μετά και την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου που αναβαθμίζει το ρόλο τους (Κοινοτική Οδηγία του 2014 και ο σχετικός ελληνικός νόμος του 2017). Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και η ΕΚ θα επανέλθει πιθανότατα με γραπτές επισημάνσεις", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου στα πλαίσια της παρουσίασης της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) με θέμα την αξιολόγηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των Επιτροπών Ελέγχου.

Η ίδια τόνισε: «Ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να επιτύχουμε περισσότερα πράγματα. Το θέμα μας είναι πέρα από την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, να εξετάσουμε πώς όλα αυτά θα δουλέψουν στην πράξη. Να μην μείνουμε στα χαρτιά και τις διατάξεις. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την ΕΛΤΕ».

Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έρευνας της ΕΛΤΕ, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Πάνος Γιαννόπουλος, στα οποία οι απαντήσεις των Επιτροπών Ελέγχου μπορεί να δείχνουν συμμόρφωση με το νέο αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο, πλην όμως η επισκόπηση της έρευνας δεν επιβεβαιώνει απόλυτα κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως «συχνά οι απαντήσεις χαρακτηρίζονταν από έλλειψη τεκμηρίωσης».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να αντιληφθούν οι μέτοχοι το κομβικό ρόλο των Επιτροπών Ελέγχου στα πλαίσια της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ΕΛΤΕ με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) προκειμένου σύντομα να γίνει κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών Επιτροπών Ελέγχου.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας την κυβερνητική πρόθεση για βελτίωση του περιβάλλοντος προκειμένου, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις στην χώρα μας.

«Κρινόμαστε από το πόσο γρήγορα θα φέρουμε την ανάπτυξη. Στέλνουμε θετικά μηνύματα στις αγορές και μέχρι τώρα έχουμε δει χαμηλότερα επιτόκια και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως μια αξιόπιστη Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την παραπάνω κατεύθυνση.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που υπάρχει θα πρέπει να προστατευθεί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.