Τουρισμός

Διεθνούς εμβέλειας γεγονός το 4ο «Lesvos Enduro Mtb»


Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με πολλές συμμετοχές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου, στη Λέσβο. Ο λόγος για το «4th Lesvos Enduro Mtb», αγώνες ορεινής ποδηλασίας, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Αγιάσου, στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων θα διασχίσουν παλιά μονοπάτια και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ομορφιές της Λέσβου, μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία.

Η περιοχή της Αγιάσου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωλογική αξία καθώς η γυμνή από βλάστηση κορυφή του Ολύμπου ανοίγει ένα παράθυρο στη γεωλογική ιστορία της Λέσβου και αποκαλύπτει μια από τις εντυπωσιακότερες γεωλογικές εικόνες της, ένα τεκτονικό παράθυρο.

Στην περιοχή είναι ορατές οι έντονες τεκτονικές δυνάμεις που επέδρασαν κατά την καταστροφή του παλιού ωκεάνιου χώρου της Τηθύος και τοποθέτησαν τα οφιολιθικά πετρώματα του ωκεανού στην στεριά, στην περιοχή της Αγιάσου που τα βρίσκουμε σήμερα.

Περιμετρικά της κυρίαρχης κορυφής του Ολύμπου, αναπτύσσεται στα γύρω πετρώματα μια εξαιρετικά πλούσια βλάστηση που αποτελείται από δάση καστανιάς, τραχείας Πεύκης, μηλιές, καρυδιές αλλά και ελαιώνες.

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Natura 2000 ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βοτανικός κήπος του Αιγαίου, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ενδημικών φυτών.

Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Αναγνωστήριο Αγιάσου και υποστηρίζονται από από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, της Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και πολλές άλλες οργανώσεις κι εθελοντές.

Οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας στην Αγιάσο εντάσσονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων Enduro Mtb που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης