ΕΥΖην

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 25 - 28 Νοεμβρίου 2021


Με κεντρικό θέμα «Οι διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου» και τιμώμενη τη γερμανική λογοτεχνία προετοιμάζεται ήδη από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού η 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στη ΔΕΘ-HELEXPO.

Ήδη από πέρυσι έχουν πληθύνει οι εκδόσεις που επανεξετάζουν ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και σκοπός της Έκθεσης είναι να δώσει χώρο και χρόνο για εκδηλώσεις πάνω σ' αυτήν τη θεματική, συνδυάζοντας τόσο την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση όσο και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψη για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, καθώς τα audiobooks, τα podcasts, τα διαδικτυακά φεστιβάλ κέρδισαν έδαφος σ' αυτήν την περίοδο, κρίθηκε απαραίτητη από τους διοργανωτές μια ευρύτερη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου. Σημαντική αφορμή γι' αυτή τη συζήτηση αποτελεί η θετική αποτίμηση της περσινής διαδικτυακής ΔΕΒΘ και η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στο πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε!/Let's Talk!», μια συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα φιλοξενηθούν προσκεκλημένοι συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών.

Επιπλέον, η 18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις κλασικές σπουδές, μετά και την πρόσφατη απόφαση του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει ως προαπαιτούμενα για ένταξη φοιτητών-φοιτητριών στην κατεύθυνση κλασικών σπουδών τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, αλλά και στις ελευθερίες, τη συλλογική προστασία και την ευθύνη, τόσο γύρω από τα θέματα που προέκυψαν με αφορμή την πανδημία, αλλά και από τα κινήματα όπως το «metoo».

Σταθερή αξία παραμένει η Παιδική και Εφηβική Γωνιά, η οποία θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Στη φετινή ΔΕΒΘ θα φιλοξενηθεί το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, την Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές.

Προγραμματίζονται επίσης εκδηλώσεις και συναντήσεις για τους επαγγελματίες του βιβλίου με διεθνείς συμμετοχές όπου θα συζητηθούν, με άξονα τη θεματική «Το μέλλον του βιβλίου», ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τους περιορισμούς της πανδημίας. 

Τέλος, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα τιμήσει φέτος τους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987) και Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994), ενώ θα διοργανώσει και συζήτηση με θέμα τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Τη συντονιστική επιτροπή του έργου, όπως ορίστηκε από τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΠ, αποτελούν οι: Δημήτρης Αγγελής (συγγραφέας) ως επικεφαλής, Στέφανος Καβαλλιεράκης (δρ Ιστορίας, διευθυντής Μουσείου Πόλεως των Αθηνών), Δημήτρης Κόκορης (αν. καθηγητής ΑΠΘ), Λαμπρινή Κουζέλη (δημοσιογράφος), Νικόλας Σεβαστάκης (καθηγητής ΑΠΘ) και Μάκης Τσίτας (συγγραφέας).

Τη 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Χορηγός αερομεταφορών της 18ης ΔΕΒΘ θα είναι η AEGEAN.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα