Ελλάδα

Διεθνής Αμνηστία: Ανεύθυνη η στάση της κυβέρνησης για κράτηση προσφύγων σε συνθήκες πανδημίας


Οι τροποποιήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, οι οποίες θα ψηφιστούν αύριο από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα επιτρέπουν την αυτόματη κράτηση των αιτούντων/ουσών άσυλο των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί και εκείνων που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής. Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεση αντικατάστασης ανοιχτών καταυλισμών στα νησιά με «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα».

«Ο εξαναγκασμός ομάδων ανθρώπων σε παραμονή σε περιορισμένους και συχνά πολυπληθείς χώρους δεν είναι συμπεριφορά μιας υπεύθυνης κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. Αυτός ο νέος νόμος δεν είναι μόνο επικίνδυνος για την υγεία των κρατούμενων, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο η κράτηση μεταναστών/τριών πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση,» δήλωσε η Adriana Tidona, Ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.

Ο νέος νόμος θα επιβάλλει επίσης νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων όπου οι προσφυγές εξετάζονται μόνο από μια επιτροπή ενός/μίας δικαστή, μια διαδικασία που παρέχει ασθενέστερες διαδικαστικές εγγυήσεις για τους αιτούντες/ούσες άσυλο.

Η πρόταση καταργεί επίσης τη δυνατότητα για άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, να εξεταστεί ως αίτηση για λόγους ανθρωπιστικής προστασίας, μια εναλλακτική μορφή προστασίας που αφορά συνήθως άτομα που ζητούν ασφάλεια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύει πάντοτε τους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους μετανάστες/τριες, αλλά έχει αυξημένη ευθύνη κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις εξαιρετικά ανεύθυνες προτάσεις  για αυτόματη κράτηση αιτούντων/ουσών ασύλου, και αντίθετα να εξετάσει άλλες ασφαλείς, μη στερητικές του δικαιώματος σε προσφυγή, εναλλακτικές.»

  • Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε νέο νόμο για το άσυλο ο οποίος περιορίζει τα ουσιαστικά και διαδικαστικά δικαιώματα των ατόμων που ζητούν ασφάλεια. Αυτή η νέα πρόταση τροποποιεί αυτόν τον νόμο και άλλα τμήματα της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
  • Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο από τις 5 Μαΐου. Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή 8 Μαΐου.
  • Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια λεπτομερή επισκόπηση της νέας νομοθετικής πρότασης.
  • Οι αιτούντες/ούσες άσυλο θα μπορούσαν να κρατηθούν για έως και 36 μήνες στην Ελλάδα: το πολύ 18 μήνες για σκοπούς ασύλου και στη συνέχεια επιπλέον 18 μήνες για σκοπούς απέλασης.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις