Οικονομία

Διέρρευσαν 18.000 λογαριασμοί της Credit Suisse- Εμπλέκονται εγκληματίες, απατεώνες & Βατικανό


Στη δημοσιοποίηση δεδομένων από το πελατολόγιο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse προχώρησαν διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) και συγκεκριμένα ανώνυμος πληροφοριοδότης έδωσε τα παραπάνω στοιχεία στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η εν λόγω τράπεζα διαθέτει πελάτες που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα διαφθοράς και άλλα σοβαρά αδικήματα, ενώ τα στοιχεία δίνουν λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο και ο πλούτος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Όπως έχει διαρρεύσει, δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχους πληροφοριών, κόμματα και πολιτικούς παράγοντες υπό κυρώσεις βρίσκονται εντός των αποκαλύψεων.

Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, σημαντικό στέλεχος χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, δισεκατομμυριούχος που κατηγορείται πως διέταξε τη δολοφονία Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που διέλυσαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, και πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

Παράλληλα, λογαριασμός του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε μια επένδυση ακίνητων στο Λονδίνο που βρίσκεται στο επίκεντρο δίκης.

Η Credit Suisse τόνισε ότι οι αυστηροί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την εμποδίζουν να σχολιάσει υποθέσεις που σχετίζονται με μεμονωμένους πελάτες.

Η τράπεζα, όπως σημειώνει, «απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας»

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα θέματα που αποκαλύφθηκαν βασίζονται σε «επιλεκτικές πληροφορίες», ενώ σημειώνει ότι ορισμένες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα».

Οι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα δημοσιογραφικά ευρήματα δήλωσαν ότι πολλοί από τους πελάτες δεν θα έπρεπε να μπορούν να έχουν τραπεζικές συναλλαγές με την Credit Suisse, ενώ εργαζόμενοι της τράπεζας έκαναν λόγο για μία εργασιακή κουλτούρα που παροτρύνει την ανάληψη κινδύνου για τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Όπως τονίζουν δημοσιογράφοι και ειδικοί ότι οι νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας ουσιαστικά φιμώνουν τους εμπιστευόμενους ή τους δημοσιογράφους που μπορεί να θέλουν να αποκαλύψουν παραπτώματα σε μια ελβετική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα