Αγορές

Διελκυστίνδα αγοραστών-πωλητών και ισχνός τζίρος στο ΧΑ


Σε μια ακόμη διελκυστίνδα ανάμεσα στους αγοραστές και πωλητές με διακύβευμα τον καθορισμό της βραχυχρόνιας πορείας που θα ακολουθήσει η εγχώρια αγορά, εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση. 

Ο ισχνός τζίρος, οι ήπιες μεταβολές και η προσπάθεια του ΧΑ να ανακτήσει τις 1.300 μονάδες, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Η έμμεση επίδραση από τις καταστροφικές φωτιές που κατακαίγουν πολλές περιοχές της χώρας παραμένει ζωντανή, ιδίως όταν τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω η ικανότητα-αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και της ίδιας της κυβέρνησης.

Θετικό μομέντουμ καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με την τεχνολογία να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων μεγεθών από την αμερικανική Nvidia. Ο γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει +0,23%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά +0,33% και ο γαλλικός δείκτης κινείται ανοδικά +0,36%.

Μεγάλη βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου 

Mεγάλη «βουτιά» που έφτασε έως και 21% καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, μετά την εξασθένηση των ανησυχιών σχετικά με τον περιορισμένο εφοδιασμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω πιθανών απεργιών στις εγκαταστάσεις της Αυστραλίας.

To ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Σεπτεμβρίου υποχώρησε  στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και τα μελλοντικά συμβόλαια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου κινούνται αισθητά πτωτικά

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.295,44 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.302,12 μονάδες (+0,65%), με τη μετοχή της Αegean να απογειώνεται…

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,45 εκατ. ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,25%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί -0,42%.
 
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Aegean Airelines (+4,00%), της Σαράντης (+2,01%) και της Πειραιώς (+0,92%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,74%),της Μυτιληναίος (-1,01%) και της Eurobank (-0,92%).
 
Ανοδικά κινούνται 41 μετοχές, 49 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις