Τράπεζες

Διεκδικούν τα δικαιώματά τους 4.000 «αόρατοι» τραπεζοϋπάλληλοι


Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται σήμερα οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τους. Σε ορισμένες δε, τραπεζικές διευθύνσεις φτάνουν το 50%, 60% ή και το 90% του προσωπικού. 

Εργάζονται  επί σειρά ετών, ακόμα και δεκαετίες, σε διευθύνσεις και σε καταστήματα τραπεζών, παρέχοντας αμιγώς τραπεζικές υπηρεσίες, που δεν διαφέρουν από εκείνες του τακτικού προσωπικού. Μόνο, που ως ενοικιαζόμενοι από τις τράπεζες, βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς επισφάλειας και περιορισμένων δικαιωμάτων. Και επειδή δεν έχουν την ιδιότητα του κανονικού τραπεζοϋπαλλήλου, είναι «αόρατοι» και από τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής το περασμένο τριήμερο του 32ου συνεδρίου της ΟΤΟΕ, αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μέσω ψηφίσματος που κατέθεσε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.). 

Στο κείμενο, που αποτυπώνει την έντονη αγωνία της συγκεκριμένη κατηγορίας εργαζόμενων του τραπεζικού χώρου αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο του τραπεζοϋπαλλήλου είναι ως εξής: χρυσοπληρωμένα golden boys & girls για τα υψηλά κλιμάκια, νοικιασμένοι εργαζόμενοι για να βγάζουν τη δουλειά. Ανάμεσα σε αυτά συνθλίβονται αργά αργά αλλά σταθερά τα κεκτημένα δικαιώματα της εργασίας του τραπεζοϋπαλλήλου.

Επειδή δυστυχώς βλέπουμε ότι η δική μας κατάσταση είναι η προβολή της μελλοντικής κατάστασης κάθε τραπεζοϋπαλλήλου και μάλιστα αυτή αφορά το εγγύς μέλλον, πιστεύουμε ότι μόνο αν οι ίδιοι οι τραπεζοϋπάλληλοι ενωμένοι, νοικιασμένοι τραπεζοϋπάλληλοι και τακτικό προσωπικό μαζί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Ζητάμε από την Ομοσπονδία σας να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατάργηση της δεύτερης κατηγορίας εργαζομένων μέσα στις τράπεζες και στην ένταξή μας στο τακτικό προσωπικό. Να δώσει τέλος στην «εργολαβοποίηση» των εργασιών των τραπεζών.

Ζητάμε από την Ομοσπονδία σας να θέσει πρώτης προτεραιότητας θέμα την άρση της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών.

Ζητάμε τα παραπάνω να τεθούν ως θέματα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κλαδική Σύμβαση, ώστε η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ να λάβει χώρα και στον χώρο των τραπεζών.

Ζητάμε να δημιουργηθεί πεδίο κοινής δράσης και συνεννόησης μεταξύ μας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις όποιες αντιξοότητες άμεσα». 

Γιάννης Δήμου 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις