Αγορές

Διατηρείται η ανοδική δυναμική στο χρηματιστήριο


Μετά τις τράπεζες και τα εμποροβιομηχανικά blue chips, η σκυτάλη περνά σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που καταγράφουν σήμερα υψηλές ημερήσιες αποδόσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται σταδιακά σε μεγαλύτερη γκάμα  χαρτιών, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Πλασματική εικόνα για την κατάσταση και τη δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς  δημιουργεί σήμερα η προσαρμογή των τιμών δεικτοβαρών μετοχών (Coca-Cola, ΟΤΕ κλπ) λόγω αποκοπής μερισμάτων. Η προσαρμογή, που εμφανίζεται ως πτώση τιμής, αφαιρεί μονάδες από τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTASE25), με αποτέλεσμα να κινούνται στο κόκκινο.

Ο τραπεζικός δείκτης όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη αρνητική επίδραση, σημειώνει άνοδο 1,50% αυτή την ώρα.

Θετική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων που σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Στο χρηματιστήριο ο τζίρος είναι μειωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς απουσιάζουν από την αγορά τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, καθώς η Wall Street  είναι κλειστή λόγω της εθνικής αργίας.

Η πλασματική πτώση λόγω αποκοπής μερισμάτων βοηθά τον ΓΔ να μείνει σε κάποια απόσταση από την αντίσταση των 895 μονάδων, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ο βραχυχρόνιος ανοδικός κύκλος.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 886,5 μονάδες, με απώλειες 0,55%.  
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,55% στις 2.234 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα υψηλά ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 1,50%. Eurobank +1,7%, Εθνική και Πειραιώς +1,5%, Alpha +1,2%,  Τρ. Ελλάδος +0,7%. Στο κόκκινο μόνον η Attica (-2,3%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  συνεχίζεται το ράλι της ΔΕΗ (+5,4%). Ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,5%,  Lamda +1,8%, ΕΖΧΑΕ +1,2%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Coca-Cola (-6,5%), που έκοψε συνολικό μέρισμα 2,57 ευρώ και χάνει 2,34 ευρώ. Ακολουθούν ΟΤΕ -2,6% ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ -0,8%.

Στα mid caps Αβαξ +9,3%, MIG +6,5%,  Intralot +5,5%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της εταιρείας σκαφώς αναψυχής "Κυριακούλης", που σημειώνει άνοδο 28% με συναλλαγές 1,1 εκατ. τεμαχίων.

 

Διαβάστε επίσης