Αγορές

Διατηρείται η ανοδική δυναμική στο ΧΑ - Επόμενος στόχος οι 950 μονάδες


Με μικρά σταθερά βήματα συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, όπου ο ημερήσιος τζίρος αυξήθηκε σήμερα και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, με αξιόλογα κέρδη. Μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και αντιφατικών προβλέψεων για τις επιδόσεις  της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας.

Αλλαγή σκηνικού σημειώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα της Wall Street. Μετά από ενδοσυνεδριακή διόρθωση ο DAX κερδίζει 1,10%, ο γαλλικός CAC40 κινείται στο +0,75%, ενώ ο FT100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 1,30%.

Στη Wall Street ο Dow Jones ξεκίνησε με κέρδη περίπου 1%, γύρισε γρήγορα στο κόκκινο, και τώρα υποχωρεί κατά 0,45%. Καταλύτης τα απογοητευτικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ.

Θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Το ράλι ανάκαμψης που ξεκίνησε χθες συνεχίστηκε σήμερα τις πρωινές ώρες, τις αποδόσεις να υποχωρούν κατά 6-10 μονάδες βάσης και τα ελληνικά να ακολουθούν την κούρσα. Το σκηνικό άλλαξε το απόγευμα και τα κέρδη περιορίστηκαν.

Τα "καλά νέα" έρχονται από τα μέτωπα της ενέργειας και του πληθωρισμού: Η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει στα προ πολέμου Ουκρανίας επίπεδα (-4,8% στα 73,7 ευρώ), ενώ η Eurostat και η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσουν στοιχεία που δείχνουν σημαντική επιβράδυνση πληθωρισμού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο τρίμηνο.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι προοπτικές βελτιώνονται, καθώς η αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει λίγο-πολύ τους κινδύνους και το πολιτικό-εκλογικό ρίσκο. Η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική - ενισχύεται μάλιστα μετά την υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αν και θεωρούν πιθανή μιά μικρή πρόσκαιρη διόρθωση όταν ο ΓΔ βρεθεί αντιμέτωπος με τις 950 μονάδες..

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 943,82 μονάδες με άνοδο 0,82%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,88% στις 944,36 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,99% κλείνοντας στις 2.287,95 μονάδες. Ανοδο 0,23% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε  μέχρι +1,35% και τερμάτισε στο +0,70%. Eurobank +1%, Εθνική και Πειραιώς +0,8%, Attica Bank +0,6%, Alpha +0,3%.. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,9%), 

Θετική εικόνα και στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips. Στις πρώτες θέσεις ΔΕΗ +4%, Motor Oil και Ελλάκτωρ +3%, Σαράντης +2,3%, ΟΠΑΠ +2,2%, ΟΛΠ +1,9%, ΕΛΠΕ +1,7%, Τιτάν +1,3%, Μυτιληναίος +1,1%.

Στο κόκκινο Βιοχάλκο -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,7%, Quest -0,6%, Coca-Cola -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει και σήμερα ο Αβαξ με άνοδο 2,4% και μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα