Χρηστικά

Διασταυρώσεις Taxisnet και Κτηματολογίου για «κρυφά» ακίνητα


Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός όσων ιδιοκτητών δήλωσαν άλλα στην Εφορία και άλλα στο Κτηματολόγιο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεκινούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet με εκείνα που έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ολοκληρωθεί το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» που θα καταγράψει ξανά τις ιδιοκτησίες όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Κατόπιν τα στοιχεία της νέας εφαρμογής θα διασταυρωθούν, με εκείνα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και τις διαφορές που θα προκύψουν, θα πρέπει να τις διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων.

Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» ή Μ.Ι.Δ.Α. το οποίο, σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ θα ήταν έτοιμο τον Δεκέμβριο, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα καταστεί εφικτό και η ολοκλήρωσή του μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αναγράφεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Διασύνδεση με Κτηματολόγιο» με χρόνο ολοκλήρωσης, Δεκέμβριος 2023.

Η δημιουργία ενός νέου αρχείου ακινήτων, ενώ ήδη υπάρχει αρχείο ακινήτων στο Taxisnet δρομολογήθηκε επειδή το υφιστάμενο αρχείο του Taxisnet, με βάση το οποίο υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να διασταυρωθεί με το αρχείο του Κτηματολογίου, λόγω ασυμβατότητας.

Με τη μεταφορά του αρχείου των ακινήτων του Taxisnet στο ΜΙΔΑ, θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ίδια στοιχεία των ακινήτων, τόσο στην Εφορία όσο και στο Κτηματολόγιο.

Επειδή οι δύο εφαρμογές θα είναι συμβατές, εκτιμάται πως η ταυτοποίηση θα είναι εύκολη διαδικασία και θα εντοπιστούν οι διαφορές που θα υπάρχουν.

Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, ώστε να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία, έναντι των γειτόνων ή του δημοσίου, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην Εφορία είτε ολόκληρα ή δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν ή την κατάσταση του ακινήτου.

Στόχος είναι βασικά η πληρωμή λιγότερων φόρων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ και των δημοτικών τελών.

Παράλληλα, με την απόκρυψη των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων τους είναι να ξεφύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αλλά και να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή τις τράπεζες.

Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων σε Εφορία και Κτηματολόγιο θα κληθούν οι υπόχρεοι για εξηγήσεις και για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να ταυτιστούν τα δύο αρχεία.

Εφόσον η περιουσία, που είναι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ήταν δηλωμένη στο Ε9, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών, όπως και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Ακόμη, θα επανυπολογιστούν και τα τεκμήρια για το τελευταίο και τα προηγούμενα έτη, με βάση τη νέα αξία της ακίνητης περιουσίας που σημαίνει την επιβολή και αναδρομικών φόρων εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα