Διεθνή

Διάσωση Deutsche Bank από ΕΚΤ, φόβοι για νέα τραπεζική κρίση


Πρωτοφανής δήλωση στήριξης της γερμανικής τράπεζας. Συνάντηση Ντράγκι - Μέρκελ την Δευτέρα

Φόβοι αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε σε μια σπάνια, αν όχι πρωτοφανή, φραστική παρέμβαση στήριξης της Deutsche Bank, ενώ ο Μάριο Ντράγκι μεταβαίνει την Δευτέρα στο Βερολίνο για μια εκτός προγράμματος συνάντηση.

Η Deutsche Bank δέχθηκε ένα βαρύτατο πλήγμα σήμερα από τον οίκο αξιολόγησης S&P, που για πρώτη φορά υποβάθμισε την αξιολόγηση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας κάτω από την κατηγορία «Α», στο «ΒΒΒ+», τονίζοντας ότι έχει αμφιβολίες για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με στροφή μακριά από τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της “Wall Street Journal” αποκάλυψε ότι οι εποπτικές αρχές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έχουν εντάξει από πέρυσι την Deutsche Bank στην κατηγορία των τραπεζικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα (“troubled”) και άρα παρακολουθούνται πιο στενά από τους επόπτες.

Χθες, οι μετοχές της τράπεζας έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό και η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί στα 22 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα σημειώνουν άνοδο κατά 2,5%, καθώς η ΕΚΤ παρενέβη στις εξελίξεις, με δήλωση αξιωματούχου της στο Reuters.

Η πηγή αυτή τόνισε ότι «η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον περασμένο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των εποπτών, έχει πιο αποτελεσματική διοικητική ομάδα, καλή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, ενώ οι εποπτικές αρχές έχουν εμπιστοσύνη στα σχέδια που βλέπουν».

Πρόκειται για μια σπάνια φραστική παρέμβαση, έστω και με μια ανεπίσημη δήλωση, καθώς η ΕΚΤ παγίως αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις σε μεμονωμένα τραπεζικά ιδρύματα. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ «μίλησε» ερμηνεύθηκε από τους παράγοντες της αγοράς ως ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης που θα αντιμετώπιζε η ευρωζώνη, αν οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνέχιζαν να σφυροκοπούν τους τίτλους της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

Καθησυχαστικά λειτούργησε και το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος HNA Group Co, βασικός μέτοχος της γερμανικής τράπεζας, δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστιν Σέβινγκ, ο οποίος εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Οι εξελίξεις στην Deutsche Bank εγγράφονται σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κρίσης στην Ιταλία. Άλλωστε, και για τη γερμανική τράπεζα υπάρχουν υπόνοιες ότι υποστεί αρκετά σημαντικές ζημιές από την τελευταία «βουτιά» των ιταλικών ομολόγων.

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με το δημόσιο τομέα. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιταλικά ομόλογα αξίας άνω των 350 δισ. ευρώ, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και παραμένουν χαμηλές, ακόμη και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, με την απόδοση των 10ετών τίτλων, που είχε πέσει ως το 1% το 2016, να βρίσκεται πάνω από το 2,5%.

Εκτός από τις ιταλικές τράπεζες, μεγάλες θέσεις έχουν στα ιταλικά ομόλογα γαλλικές και ισπανικές, όπως και η Deutsche Bank. Τις μεγαλύτερες ζημιές από την πτώση των ιταλικών ομολόγων υφίσταται, βεβαίως, η ίδια η ΕΚΤ, που έχει τοποθετήσεις άνω των 300 δισ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η μη προγραμματισμένη συνάντηση Ντράγκι – Μέρκελ στο Βερολίνο, που ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα γίνει την Δευτέρα, προσλαμβάνει μεγάλο ενδιαφέρον, παρότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στίβεν Ζάιμπερτ, την παρουσίασε ως μια συνήθη συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων…