Επιχειρήσεις

"Διαμοιράζονται τα ιμάτια" της J&P- Στον Χρ. Ιωάννου 22,04% της "Αβαξ"


Με τη μεταβίβαση του 22,04% της κατασκευαστικής "Αβαξ" τελειώνει μιά μακρόχρονη διαμάχη δύο μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών της Κύπρου, που οδήγησε στην κατάρρευση και τη διάλυση του κολοσσιαίου ομίλου J&P, ο οποίος πρωταγωνίστησε επί δεκαετίες στον τομέα κατασκευών στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το ποσοστό αυτό πού κατείχε η ελεγχόμενη από τις οικογένειες Ιωάννου-Παρασκευαϊδη εταιρεία J&P Investments - η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση - μεταβιβάστηκε στον Χρήστο Ιωάννου, μεγαλομέτοχο και εκτελεστικό πρόεδρο της "Αβαξ".

Ετσι ο κ. Ιωάννου γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής, συγκεντρώνοντας το 33,32%, δεδομένου ότι κατείχε ήδη 11,28%.

Η μετοχική σύνθεση της "Αβαξ" διαμορφώνεται ως εξής: Ο Χρ. Ιωάννου κατέχει 33,32%, η οικογένεια του CEO Κ. Μιτζάλη περίπου 20%, η οικογένεια του αναπληρωτή προέδρου Κ. Κουβαρά 9,5% και ο Στέλιος Χριστοδούλου 8,5%. Το υπόλοιπο 29% είναι διεσπαρμένο σε μικρομετόχους..

 Με τη μεταβίβαση του ποσοστού της J&P Investments, ο  όμιλος Ιωάννου ενισχύει τη θέση του στην ελληνική κατασκευαστική. Παράλληλα κλείνουν οι εκκρεμότητες μεταξύ των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, που βρέθηκαν σε πολύχρονη δικαστική αντιπαράθεση με αντικείμενο τον διεθνή κατασκευαστικό όμιλο J&P Overseas, ο οποίος πτώχευσε το 2018.

Στην Αβαξ διαμορφώνεται ένα μετοχικό και διοικητικό σχήμα συνεργασίας, που μπορεί να "τρέξει" τον όμιλο και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του. Επισημαίνεται ότι η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,2 δισ. ευρώ. Πέραν της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό και της εργολαβίας για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό, η Άβαξ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα, προϋπολογισμού 285,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου έχουν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι για το οδικό έργο ΣΔΙT του Flyover στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα