Διεθνή

Διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας για τον Nord Stream 2


Το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα να τεθεί σε λειτουργία «το συντομότερο» ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα αγωνιστεί εναντίον της λειτουργίας του αγωγού αυτού που παρακάμπτει το έδαφός της, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής του.

«Έχουμε κάθε συμφέρον το συντομότερο δυνατόν» η Γερμανία να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των παραδόσεων αερίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Κίεβο ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σέργκι Νικιφόροφ τόνισε πως «ο πρόεδρος (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) ανέκαθεν υπογράμμιζε πως η Ουκρανία θα αγωνιστεί εναντίον αυτού του ρωσικού πολιτικού προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωσή του και έπειτα απ' αυτή και ακόμη και μετά την έναρξη των παραδόσεων αερίου».

Το Κίεβο έχει ωστόσο λάβει «εγγυήσεις» από το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον ότι η μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας θα συνεχιστεί «για τουλάχιστον δέκα χρόνια», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την ολοκλήρωση αυτού του αμφιλεγόμενου αγωγού που διέρχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής για να συνδέσει απ' ευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Ο αγωγός αυτός θα στερήσει μεσοπρόθεσμα από την Ουκρανία τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία εισπράττει τώρα για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίπου μέσω του εδάφους της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα