Άμυνα & Διπλωματία

Διαμαρτυρία του Ιράν για τις δηλώσεις Μητσοτάκη


Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη το Ιράν, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι η χώρα στηρίζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ για εκτέλεση του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

Την διαμαρτυρία εκ μέρους του Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, παρεμβαίνοντας σε εκπομπή του OPEN ανέφερε:    

«Δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει [...] καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω».   

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Κατά τη συζήτηση στο Atlantic Council την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός, είχε δηλώσει, για την εκτέλεση του Σουλεϊμανί: «Πρώτον είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και νομίζω ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, τώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που είναι διατεθειμένες να χαράξουν, προκειμένου να κινηθούν προς μια πρωτοβουλία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το έλαβαν όλοι. Ναι, είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».