Media

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;


Μια δια ζώσης συζήτηση για τα μέσα ενημέρωσης, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία

Μήπως έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή σε καταναλωτές ειδήσεων;

Σε μια εποχή που οι ειδήσεις είναι πανταχού παρούσες, αλλά συχνά αποπροσανατολίζουν, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη η φράση του Thomas Jefferson, τρίτου προέδρου των ΗΠΑ,  ο οποίος είπε κάποτε ότι «ο Τύπος είναι το καλύτερο εργαλείο για τον φωτισμό του νου του ανθρώπου και για την βελτίωσή του ως ελλόγου, ηθικού και κοινωνικού όντος».

Πόσο ισχύει αυτή η διαπίστωση στο σύγχρονο πολυσύνθετο τοπίο των μέσων ενημέρωσης; Η επόμενη εκδήλωση των Διαλόγων του ΙΣΝ έχει στόχο να διερευνήσει αυτή την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της ιδιότητας του πολίτη.
 Το θέμα θα εξετασθεί από όλες τις πλευρές του σε μια δια ζώσης συζήτηση με τίτλο «Τηλεθεατές ή Πολίτες», η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Πειραιώς 260.
Στη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ, την οποία επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου (Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι» και δημοσιογράφος), θα συμμετάσχουν η Laurie Ouellette, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Darren Lilleker, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.  Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση ή τη φθορά των δημοκρατικών αξιών και στη συμμετοχή των πολιτών.

Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα καλυφθούν περιλαμβάνονται η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης από δημόσιο αγαθό σε εμπορική οντότητα, η άνοδος της «ενημεροδιασκέδασης» (infotainment) και ο αντίκτυπός της στην κοινή γνώμη, το φαινόμενο της «δυσφορίας απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» (media malaise) και της αποφυγής των ειδήσεων, καθώς και η ανάδυση των «τηλε-πολιτών» στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ομίλους και τα όρια μεταξύ ειδήσεων και ψυχαγωγίας είναι δυσδιάκριτα, η συζήτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο για ένα νέο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών που ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το συλλογικό τους μέλλον.

Σχετικά με τους Διαλόγους του ΙΣΝ

Οι Διάλογοι υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development). Οποιοι συμμετέχουν στις συζητήσεις ως άτομα ή ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών, εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, και όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είτε του iMEdD.

 Με ελεύθερη πρόσβαση και ανοιχτοί σε όλους, οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσφέρουν μια δημόσια πλατφόρμα για την ενασχόληση με μερικά από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας, μέσω ζωντανών συζητήσεων και εμπεριστατωμένου περιεχομένου πολυμέσων.
 Επιδιώκοντας να ενθαρρύνουν νέους τρόπους σκέψης, να προωθήσουν την ανταλλαγή ιδεών και να δημιουργήσουν δεσμούς πέρα από γεωγραφικά όρια και κοινωνικές διαφορές, οι Διάλογοι του ΙΣΝ θεωρούν τη συμμετοχή κάθε ενεργού πολίτη στο δημόσιο διάλογο ως βασικό συστατικό της συμμετοχής του στα κοινά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στην εκδήλωση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα snfdialogues.org

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Media